Vrste NFC čipov, možnosti za potisk NFC nalepk, uporaba…

Vse kar morate vedeti o NFC nalepkah

20. Avgust 2022
Vas zanima kaj so NFC nalepke, katere čipe lahko vsebujejo in zakaj se uporabljajo? Se sprašujete, če lahko kupite NFC nalepko in z njo plačujete v trgovini? Vas zanima, če jo lahko NFC nalepite na telefon, se jo da skopirati? Vse to smo povzeli v spodnjem članku...

NFC nalepke so nalepke, ki vsebujejo NFC čip in anteno (podobno kot RFID tag). NFC čip je miniaturna elektronska naprava, ki odda nek signal, ko jo poskeniramo s telefonom ali drugim čitalnikom. Del tega signala je edinstvena ID številka čipa, ki se pogosto uporablja kot identifikator, drugi del signala je lahko neka vsebina, ki je shranjena v spominu čipa (na primer spletni naslov).

NFC nalepke se uporablja za:
- namen identifikacije uporabnikov ali predmetov
- za odpiranje predstavitvenih vsebin na katerem koli NFC telefonu
- namesto plačilne kartice, v bančništvu
- za proženje določenih univerzalnih funkcij na NFC telefonih:
    - odpri navigacijo
    - pošlji SMS
    - zaženi ali namesti določeno aplikacijo
    - shrani nov stik (digitalno vizitko)
- ter za številne druge NFC aplikacije.

Vrste NFC čipov

NFC tehnologijo opredeljuje pet vrst čipov NFC, vendar za množične aplikacije običajno uporabljamo le tri glavne vrste, NFC Type 2, 4 in 5.

NFC čipi tipa 2 so cenovno najugodnejši in primerni za masovno uporabo in delajo po protokolu ISO/IEC 14443-3A. Najpogostejši NFC čip tipa 2 je NTAG213. Ima 7-bajtno edinstveno identifikacijsko številko (UID) in pomnilnik, v katerega lahko uporabnik shrani do 144 bajtov podatkov-kar je enako 136-mestnemu URL-naslovu.

Če moramo shraniti večjo količino podatkov imamo na razpolago še 2 čipa iz družine NTAG in sicer NTAG215 s 504 bajti EEPROM pomnilnika in NTAG216 s 888 bajti pomnilnika, kar zadostuje tudi za shranjevanje podatkov o elektronskih poslovnih vizitkah (vCard).

NFC čipi tipa 4 so delujejo po protokolu ISO/IEC 14443-4A/B. Najpogosteje uporabljeni NFC čipi tipa 4 so MIFARE DESFire® čipi s 7-bajtov dolgo ID številko in pomnilnikom za hrambo 2–8 kB bajtov podatkov. Ti čipi vsebujejo tudi več strojnih kriptografskih mehanizmov za izvedbo varnih transakcij.

NFC čipi tipa 5 so skladni s standardi ISO/IEC 15693 in ISO 18000-3M1. Najpogosteje uporabljeni čipi tipa 5 so čipi ICODE® SLIX z 8-bajtnim UID-om in velikostjo pomnilnika okoli 321 bajtov.

Pazi: Čitalniki, ki so narejeni za čipe ISO 14443 ne podpirajo delovanja z NFC čipi ICODE SLIX, ki temelji na drugem protokolu, torej na ISO 15693.

Vrste NFC nalepk

Najbolj osnovna NFC nalepka je prozorna NFC nalepka, ki jo tvori NFC čip ter antena na tanki plastični podlagi.
 
Antene so lahko različnih dimenzij in velikost antene vpliva na razdaljo branja ter zanesljivost delovanja. Naša najmanjša nalepka meri 5x5 mm, največja pa meri enako kot bančna kartica, torej 86x54 mm.

Pri nalepkah z manjšo anteno od 20 mm se razdalja branja zmanjša in teh nalepk ni mogoče prebrati z vsemi NFC napravami. Prav tako nalepke z anteno večjo od bančne kartice niso primerne za uporabo z vsemi NFC napravami.  V primeru normalnih okoliščin priporočamo, da je velikost NFC antene vsaj 23 mm, torej priporočamo uporabo NFC nalepk premera 25 mm ali več.

Bele ali potiskane NFC nalepke imajo zgornji sloj iz plastične folije ali iz papirja. Plastična folija ščiti čip pred mehanskimi vplivi in omogoča potisk ter laminacijo, papirnati sloj pa je primeren, če NFC nalepke uporabljamo kot etikete in jih želimo potiskati s tiskalniki etiket.

Ko delamo NFC nalepke s potiskom, nam zgornji plastični sloj potiskajo že med proizvodnim procesom v tovarni. Potiskane NFC nalepke so lahko izdelane iz PET folije in so mehke ter upogljive, lahko pa so izdelane iz PVC materiala, ki jih naredi robustne in trdne.

Nalepkam lahko dodamo še dodatni sloj z zaščito za lepljenje na kovino, ki do neke mere nevtralizira elektromagnetne motnje zaradi bližine kovine, ni pa zagotovilo, da bodo nalepke delovale na vseh kovinskih podlagah.

Ko delamo NFC nalepke, ki morajo imeti potisk zaščiten pred UV svetlobo in drugimi vremenskimi vplivi, jih lahko zalijemo s poliuretansko maso in tako dobimo nalite NFC nalepke.
 
Med izdelavo nalepk lahko prilagodimo tudi tip lepila. Za običajno uporabo NFC nalepk uporabimo navadna anorganska lepila, v primeru daljše uporabe NFC nalepk pa priporočamo uporabo visokokakovostnih lepil znamke 3M. Eno od 3M lepil, ki ga uporabljamo je 3M 467MP 200MP, ki je zelo viskozno ter odporno na visoko temperaturo in vlago, poleg tega pa lahko dolgoročno ohrani visoko viskoznost, tudi pri višjih temperaturah.

Tipično temperaturno območje delovanja NFC nalepk je od -10° C do 85 °C. Obstajajo tudi NFC nalepke za zahtevne temperaturne pogoje, ki so izdelane iz poliamida in so primerne za uporabo pri temperaturah od -40 °C do 200 °C.

Potiskane NFC nalepke s tehnologijo offset tiska

Za kvalitetni potisk nalepk, je potrebno uporabiti offset tisk in nalepke potiskati med postopkom izdelave nalepk. Tiskalniki etiket običajno ne dosegajo dovolj dobre kvalitete in niso primerni za izdelavo potiskanih NFC  nalepk.

Naše potiskane NFC nalepke so torej izdelane med postopkom izdelave v tovarni in lahko vsebujejo tudi spremenljive podatke, kot je zaporedna številka ali ID številka čipa.

Pri barvnem tisku običajno uporabljamo tehnologijo offset tiskanja v CMYK barvah, postopek pa kombiniramo s sitotiskom, ko je treba uporabiti pantone barve ali kovinske učinke (zlate ali srebrne barve, bleščice itd.). Potiskana NFC nalepka lahko vključuje dodaten prosojni sloj, ki ščiti grafiko pred praskami in obrabo.

Običajna potiskana NFC nalepka za uporabo na kovinskih površinah vključuje naslednje sloje: 

1. prozoren zaščitni sloj,
2. sloj z barvno grafično podobo, 
3. sloj z NFC čipom in anteno,
4. sloj z zaščito za na kovino (opcijsko) 
5. sloj z lepilom.


Za konec smo podali še odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj o NFC nalepkah.


Kakšna je razlika med NFC in RFID tehnologijo?

NFC tehnologija je v principu zelo podobna RFID tehnologiji. Obe imata nek čip in anteno za brezžično komunikacijo ampak NFC opredeljujejo še določeni dodatni standardi in protokoli. NFC  tehnologija torej spada v podmnožico RFID tehnologij. Podrobnejši opis je tukaj: https://www.mave.si/kaksna-je-razlika-med-rfid-in-nfc-14-12-2017.html

Ali lahko skopiram NFC nalepko?

NFC čip vsebuje edinstveno ID številko, ki je (kot vem) ni mogoče skopirati ali klonirati ter spomin, ki je lahko odklenjen ali zaklenjen. Če je spomin odklenjen, se ga lahko vidi, skopira ali celo spremeni. Če je spomin zaklenjen, ga ni možno skopirati.

Ali lahko kupim NFC nalepko in jo uporabljam za plačevanje na POS terminalu?

Če kupite navadno NFC nalepko, je ne morete uporabiti za plačevanje ali nadomestilo bančne kartice. Nekatere banke ponujajo posebne NFC nalpeke, ki so posebje zakodirane in prilagojene za nadomestilo bančne kartice.

Ali lahko nalepim NFC nalepko na mobilni telefon in jo uporabljam za odpiranje vrat?

Ali lahko NFC nalepko nalepim na NFC telefon in s tem dodam telefonu še NFC tehnologijo?
Ne, NFC telefoni imajo vgrajen NFC čitalnik in NFC nalepka tega ne more nadomestiti.

Ali lahko uporabim NFC čip z obstoječim RFID čitalnikom, ki deluje na frekvenci 13,56 MHz?

Najbolj razširjeni RFID čitalniki, ki delajo na frekvenci 13,56 MHz so narejeni za branje 4-bajtne ID kode in v primeru branja NFC čipa s 7 bajtno ID kodo se lahko zgodi, da bo čitalnik prebral le del kode in le ta se lahko pri različnih čipih ponovi. Pred uporabo je potrebno preveriti, če čitalnik prebere celotno kodo, sicer bo sistem javil, da imate več nalepk z enako kodo, kar pa ne more biti pravilno.

Za branje ID kode NFC čipov priporočamo te čitalnike:
Poceni: https://www.mave.si/citalniki/r80uf-nfc-citalec-keyboad-emulator-za-uid.html
Soliden: https://www.mave.si/citalniki/syris-rd200-m1-citalnik-mifare-in-nfc-kartic.html
Odličen: https://www.mave.si/citalniki/syris-rd300-h1-g-univerzalni-citalnik-za-nfc-mifare-in-icode-standarde.html

Razvijalci, ki znajo klicati API ukaze najpogosteje kupujejo te čitalnike:
https://www.mave.si/citalniki/nfc-citalnik-acr-1252u.html

Ali lahko nalepim NFC nalepko na mobilni telefon?

Lepljenje NFC nalepke na mobilni telefon ni priporočljivo. NFC nalepka bo motila delovanje NFC čitalnika, ki ga vsebujejo NFC telefoni. Po drugi strani lahko elektronika ali kovinsko ohišje telefona moti delovanje NFC nalepke in zato tako uporabo odsvetujemo. 

Koliko merijo najmanjše NFC nalepke?

Naše najmanjše NFC nalepke merijo 5x5 mm in so izvedene na posebni način, da jih je mogoče prebrati tudi z navadnim NFC telefonom. Manjših nalepk še nismo zasledili v masovni proizvodnji.

Koliko merijo največje NFC nalepke? 

Naše največje NFC nalepke so v velikosti bančne kartice in imajo anteno veliko 76x54 mm. Te nalepke zagotavljajo največje razdalje branja ampak za to tehnologijo to pomeni, da še vedno govorimo o nekaj centimetrih. Te nalepke so dobre za uporabo na pametnih plakatih, ker omogočijo večji obseg delovanja in hitrejše skeniranje nalepke.

Katero programsko opremo uporabiti za kodiranje NFC nalepk?

Za kodiranje NFC nalepk lahko uporabite mobilni telefon, ki ima nameščeno eno od številnih NFC aplikacij, na primer NXP Tag Writer, NFC Tools itd. Do nedavnega so bile tovrstne aplikacije na voljo samo za telefone z operacijskim sistemom Android, zdaj pa lahko kodiranje izvajate tudi z iPhonom in drugimi napravami.

Pri kodiranju večje količine NFC nalepk lahko uporabite NFC čitalnik ACR1252U in izbrano aplikacijo drugih ponudnikov, na primer GoToTags NFC kodirnik.

V primeru vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali telefonski številki  041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki