Tipi NFC čipov, možnosti za potisk NFC kartic, uporaba…

Vse kar morate vedeti o NFC karticah

30. Marec 2022
Vas zanima katere NFC čipe lahko vgradimo v NFC kartice, kakšne so razlike med njimi in na kaj morate biti pozorni? Preverite katere so možnosti za potisk NFC kartic in kdaj je smiselno uporabiti določeno tehnologijo in nenazadnje čemu lahko vse uporabite tovrstne brezstične kartice…  
 


Kaj so NFC kartice in kakšne tipe NFC čipov poznamo?
  
NFC kartice so plastične kartice enake oblike in velikosti kot kreditne kartice (86 x 54 x 0,85 mm) in vsebujejo brezstični mikročip, ki ga opredeljujejo NFC standardi.

NFC tehnologija spada v podmnožico pasivne RFID tehnologije. NFC čipi delujejo na frekvenci 13,56 MHz, niso pa vsi 13,56 MHz čipi tudi NFC čipi. 

Na primer zelo pogosto uporabljeni čip MIFARE Classic® ni uradno podprt NFC čip in tudi pri preverjanju protokola se zelo lahko hitro zmotimo. MIFARE Classic® podpira protokol ISO/IEC 14443-A, najpogosteje uporabljeni NFC čipi pa protokol ISO/IEC 14443-3A.

Pri preverjanju kompatibilnosti med čitalnikom in NFC čipom moramo biti zelo pozorni na podprte NFC protokole, saj ni vsak NFC čitalnik primeren za branje vseh NFC čipov

Na primer čitalniki ali zapisovalniki, ki delujejo po NFC protokolu ISO/IEC 14443-3A niso primerni za uporabo z NFC čipi tipa 5, ki delujejo po protokolu ISO/IEC 15693.

NFC tehnologija opredeljuje pet vrst čipov NFC, vendar za množične aplikacije običajno uporabljamo le tri glavne vrste, NFC Type 2, 4 in 5.

NFC čipi tipa 2 so cenovno najugodnejši in primerni za masovno uporabo in delajo po protokolu ISO/IEC 14443-3A. Najpogostejši NFC čip tipa 2 je NTAG213. Ima 7-bajtno edinstveno identifikacijsko številko (UID) in pomnilnik, v katerega lahko uporabnik shrani do 144 bajtov podatkov-kar je enako 136-mestnemu URL-naslovu.

Če mora uporabnik zakodirati večjo količino podatkov, so na voljo drugi čipi iz družine NTAG - NTAG215 s 504 bajti EEPROM pomnilnika in NTAG216 s 888 bajti pomnilnika, kar zadostuje za shranjevanje podatkov o elektronskih poslovnih vizitkah (vCard).

Čipi NFC tipa 2 se običajno uporabljajo za:
- masovne marketinške aplikacije (za odpiranje URL povezave z mobilnimi telefoni, navigacijo do ciljnega naslova itd.)
- Identifikacijo oseb ali izdelkov
- Beleženje nekih osnovnih informacij o izdelku
- NFC vizitke
- Bluetooth seznanjanje, konfiguracijo Wi-Fi in podobne namene.

NFC čipi tipa 4 so delujejo po protokolu ISO/IEC 14443-4A/B. Najpogosteje uporabljeni NFC čipi tipa 4 so MIFARE DESFire® čipi s 7-bajtov dolgo ID številko in pomnilnikom za hrambo 2–8 kB bajtov podatkov. Ti čipi vsebujejo tudi več strojnih kriptografskih mehanizmov za izvedbo varnih transakcij.

NFC čipi tipa 4 se običajno uporabljajo za:
- Mikro plačila
- Varen nadzor dostopa
- Javni prevoz
- Brezgotovinsko prodajanje
- Vstopnice.

NFC čipi tipa 5 so skladni s standardi ISO/IEC 15693 in ISO 18000-3M1. Najpogosteje uporabljeni čipi tipa 5 so čipi ICODE® SLIX z 8-bajtnim UID-om in velikostjo pomnilnika okoli 321 bajtov.

NFC čipi tipa 5 se običajno uporabljajo za:
- Spremljanje gradiva v knjižnicah
- Preverjanje pristnosti izdelkov
- Sledenje farmacevtskim izdelkom
- Vstopnice
- Označevanje osnovnih sredstev.

Če želite izvedeti več o čipih NFC in o tem, kako izbrati najprimernejši NFC čip, si oglejte članek:
https://www.mave.si/kako-izbrati-najprimernejsi-nfc-cip-za-svojo-aplikacijo-21-07-2021.html

Tehnologija tiskanja na NFC kartice

Za potisk NFC kartic običajno uporabljamo tri možnosti:
1. Bele NFC kartice lahko potiskamo s kartičnimi tiskalniki;
2. NFC kartice potiskamo med proizvodnim procesom (offset tisk);
3. Že izdelane NFC kartice lahko numeriramo ali personaliziramo in za to uporabljamo posebne tiskalnike, ki tiskajo spremenljivke enobarvno

Za potisk ali numeracijo NFC kartic je možna tudi uporaba zelo razširjene tehnologije UV tiska ali graviranje oznak z laserjem ampak za učinkovito personalizacijo kartic so bolj pogoste zgornje možnosti.  

Potisk NFC kartic s termo retransfer tiskalniki

Pri naročanju 1–500 NFC kartic s potiskom uporabljamo posebne namizne kartične tiskalnike, ki kvalitetno potiskajo vsako kartico posebej. Pri tiskanju kartic s tehnologijo termo retransfer, tiskalnik samodejno prenese grafično podobo kartice na tanko prozorno folijo in le to termično prilepi na kartico. z uporabo te tehnologije se lahko grafična podoba razteza od roba do roba oziroma sega tisk v živi rob. 

Ker tiskalnik prenese barve na spodnjo stran prozorne folije, so le te zaščitene pred obrabo in tak tisk je bolj odporen proti obrabi in praskam, kot navadni direktni tisk na kartico (imenovan termo transfer tisk).

Naši termo retransfer tiskalniki tiskajo CMYK barve v osupljivi ločljivosti 600 dpi. Hitrost tiskanja za dvostransko tiskano kartico s to tehnologijo tiska znaša približno eno kartico na minuto.

Pomanjkljivosti tiskanja s termo retransfer tiskalniki so visoki stroški potrošnega materiala in nizka hitrost, zato je pri večjih količinah manj stroškovno učinkovit.
 
NFC kartice potiskane z offset tiskom

V primeru potrebe po potisku 500 ali več NFC kartic uporabljamo tiskarsko tehnologijo ofsetnega tiska in kartice potiskamo že med postopkom izdelave kartic.

Podobo kartic potiskamo na plastične pole, pole združimo z zaščitnimi sloji in sredico, ki vsebuje NFC čipe ter vse skupaj termično laminiramo, da se plasti povežejo v celoto. Šele na koncu izrežemo kartice v standardno obliko. Za tovrstno tiskanje običajno uporabljamo digitalni tisk v barvah CMYK, ki ga kombiniramo s sitotiskom, kadar so potrebne barve po Pantone lestvici ali barve s kovinskimi učinki (zlata, srebrna itd.).

Pri tiskanju NFC kartic med proizvodnim procesom lahko dodamo naslednje funkcije:

- Podpisna polja, ki uporabnikom omogočajo pisanje podatkov o površini kartice s kemičnim svinčnikom ali vodoodpornim flomastrom
- Magnetni trak za čitalnike magnetnih kartic (HiCo ali LoCo)
- Luknjanje kartice - izdelava okrogle ali ovalne luknje pritrditev kartic na trak ali priponko.
- Kodiranje čipov - vpis podatkov v čip, zamenjava ključev
- Zaščitni hologrami in drugi varnostni elementi
- Razrez po meri za izdelavo kartic v različnih oblikah.

NFC kartice, natisnjene s tehnologijo offset tiskanja, so zelo kakovostne in vzdržljive. Ker je postopek izvedbe dolgotrajen, je običajen čas izdelave 2–3 tedne in izdelava vzorcev ni možna oziroma zahteva enako količino priprav, kot če bi izdelali celotno naklado.

Serializacija ali personalizacija NFC kartic

Kadar je potrebno na kartice natisniti spremenljive podatke (npr. serijsko številko čipa, črtno kodo, QR kodo, imena itd.), uporabimo posebne termične tiskalnike, ki tiskajo enobarvno (običajno v črni, beli, zlati ali srebrni barvi).

 Naše storitve vključujejo:
- Številčenje ali personalizacijo iz Excel tabele
- Tiskanje različnih vrst črtnih kod (tipa EAN 13, EAN 8, Code 128…) in QR kod
- Branje in tiskanje identifikacijskih številk čipov v različnih oblikah
- Kodiranje čipov NFC - pisanje naslova URL, podatkov po meri, sprememba ključev.

ID kodo čipa lahko preberemo na več kot 50 različnih načinov in zato smo še posebej pozorni, da bo kodo natisnjena v pravilni obliki. Številne NFC naprave (vključno s telefoni in tabličnimi računalniki NFC) preberejo 7- bajtno ID kodo čipa v 14-mestnem šestnajstiškem številu (znano kot format 14 HEX Reverse Byte).

Uporaba NFC kartic

NFC kartice lahko uporabite za namene identifikacije uporabnikov ali predmetov ter za proženje določenih univerzalnih funkcij na katerem koli telefonu, ki podpira NFC tehnologijo.

NFC kartice kot identifikacijske kartice v službi

NFC kartice nam omogočajo izvedbo personaliziranega potiska in s tem vizualno identifikacijo s prostim očesom. Podoba kartice z logotipom podjetja, barvno fotografijo uslužbencev, bo vaše uslužbence ločila od obiskovalcev in vam omogočila bojši nadzor in preprečila kraje ali druge zlorabe.

NFC čip služi digitalni identifikaciji v sistemu za registracijo delovnega časa, z njim lahko nadzirate porabo tiskanja ali fotokopiranja in zelo priročni so tudi za elektronsko odpiranje vrat. 

NFC kartice kot elektronske poslovne vizitke

NFC vizitka je plastična vizitka v obliki bančne kartice, ki vsebuje NFC čip z vpisanimi kontaktnimi podatki. Z njo hitro in brezstično prenesemo svoje kontaktne podatke v telefonski imenik svojih novih poslovnih partnerjev ali prijateljev.

Podoba digitalne vizitke lahko vsebuje tudi QR kodo z identičnimi kontaktnimi podatki in le to lahko uporabimo, če ima stranka mobilni telefon, ki še ne podpira NFC vizitk. 

Uporaba NFC kartic za proženje aktivnosti na uporabnikovem telefonu

NFC tehnologija lahko sproži številne univerzalne aktivnosti na katerem koli NFC telefonu ali drugi NFC napravi. Za proženje tovrstnih aktivnost je potrebno le odkleniti telefon in ga približati NFC kartici.

NFC kartica lahko sproži naslednje aktivnosti:
- odpre URL povezavo do vašega spletnega mesta ali druge ciljne strani,   
- odpre video predstavitev na znotraj YouTube aplikacije
- začne navigacijo z vnesenim ciljnim naslovom (da lahko vaše stranke najdejo pot do vaše nove trgovine ali gostinskega lokala),
- prikaže nekaj besedila na mobilnem telefonu uporabnika (na primer "Geslo nagradne igre je ...")
- odpre mobilno aplikacijo ali povezavo za namestitev aplikacije iz Google Play (stranki ni treba ročno vnašati povezave aplikacije)
- samodejno pokliče na vneseno telefonsko številko ali odpre vnaprej napisano SMS
- sporoči lokacijo, kjer je kartica pritrjena (zemljepisna širina in dolžina, za iskanje zaklada, soba za pobeg ...)
- odpre Street View na določenih koordinatah
- deluje kot NFC vizitka in samodejno doda vsebino vizitke v imenik prejemika
- konfigurira povezavo z Wi-Fi ali Bluetooth
- doda povezavo z družabnim omrežjem
- poišče izdelek na Amazonu, eBay-ju, Googlu…
- doda Bitcoin naslov za donacije ali druga plačila.

NFC kartice za poenostavitev rutinskih opravil

NFC kartice lahko uporabite tudi za osebno uporabo in si z njimi poenostavite nekatera rutinska opravila ali pomagate osebam s posebnimi potrebami.

Poleg univerzalnih funkcij, kot je »Pokliči mojega očeta«, pošiljanje vnaprej napisanega SMS-a ali začetek navigacije do doma, lahko sprožite posebna opravila, ki bodo delovala le z vašo napravo.

Takšna opravila so:
•       Omogoči/onemogoči moj Wi-Fi, Bluetooth, odprto povezavo VPN,
•       Predvajaj video, zaženi snemanje mikrofona,
•       Pokaži sliko, nastavi svetlost
•       Zaženi aplikacijo. . .
•       Zaženi zvočni ukaz. . .
•       Pokliči številko, pošlji SMS, omogočite zvočnik. . .
•       Naloge za manipulacijo datotek in imenikov
•       Naloge, kot so sestavljanje in e-pošta, sestavljanje tvita, omogočanje svetilke, povej čas, metanje kocke
•       Omogoči način za letalo, GPS, NFC, mobilne podatke
•       Ponovni zagon, zaustavitev . . .

V primeru vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali telefonski številki  041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki