Kakšna je razlika med NTAG213, NTAG216 in Mifare DESFire?

Kako izbrati najprimernejši NFC čip za svojo aplikacijo?

21. Julij 2021
NFC transponderji, kot so NFC nalepke, obeski, oznake, kartice in zapestnice, vsebujejo NFC čip in anteno v različnih vrstah ohišij. Obstaja kar pet tipov brezstičnih NFC čipov, ki so skladni z NFC protokol, imajo pa svoje posebne lastnosti. V tem članku bomo pojasnili razlike med NFC čipi, da boste lahko izbrali najprimernejšega za vašo aplikacijo.
 

Pri izbiri najboljšega čipa NFC morate upoštevati naslednje dejavnike:

1. Potrebujete veliko količino NFC nalepk, ki bodo v uporabi le kratek čas ali majhno količino nalepk NFC, ki morajo brezhibno delovati dalj časa?

2. Ali so cenejši NFC čipi z manjšim pomnilnikom primerni za vašo aplikacijo ali potrebujete čipe z večjim pomnilnikom? Koliko podatkov želite zapisati na čip? Kakšna raven varnosti je potrebna?

3. Ali ga boste postavili na kovinsko površino ali zelo blizu druge elektronike in mora transpoder vsebovati tudi zaščito za namestitev na kovino?


Obstaja pet tipov NFC čipov, vendar se za množične aplikacije običajno uporabljajo tri glavne vrste, NFC type 2, 4 in 5.

NFC tipa 2 (NFC Type 2, čipi skladni z NFC-A) so poceni NFC čipi, ki omogočajo branje in pisanje, združljivi so s standardom ISO/IEC 14443-3A, poleg edinstvene identifikacijske številke pa vsebujejo pomnilnik v velikosti od 48 do 1904 bajtov.

Najpogosteje uporabljen čip NFC tipa 2 je NTAG213, ki ima 7-bajtni dolgi UID. To je edinstvena identifikacijska številka čipa, ki jo zakodira proizvajalec čipa in je ni možno spremeniti. Čip NTAG213 vsebuje tudi pomnilnik EEPROM, v katerega lahko uporabnik shrani do 144 bajtov podatkov, kar je enako url naslovu, dolgemu 136 znakov.

Če mora uporabnik kodirati več podatkov, so na voljo drugi čipi NTAG, NTAG215 s 504 bajti pomnilnika in NTAG216 z 888 bajti pomnilnika, kar zadostuje za shranjevanje večje količine podatkov in za uporabo kot elektronska vizitka in za druge namene.

Obstaja še nekaj drugih priljubljenih čipov NFC tipa 2, kot sta Mifare Ultralight in Mifare Ultralight C, ki sta bila zelo priljubljena za vstopnice po vsem svetu. Mifare Ultralight EV1 ima najmanjši pomnilnik in znaša le 48 bajtov, kar pomeni, da lahko shranite 40-mestni zapis, kar je hitro premalo že za navaden ulr naslov.
Čip Mifare Ultralight C je bil zasnovan za uporabo v aplikacijah za brezkontaktne vstopnice in ima precej večji spomin 192 bajtov ter podpira preverjanje pristnosti 3DES.
  
Čas hranjenja podatkov za vse te čipe je 10 let.

Poleg čipov NXP obstaja tudi čip STMicroelectronics ST25TA, ki ima zanimiv čas hranjenja podatkov, ki znaša 200 let in življenjsko dobo 1 milijon ciklov, vendar je bolj razširjena uporaba čipov proizvajalca NXP.

NFC čipi tipa 2 se običajno uporabljajo za:
- marketinške aplikacije (zapisi URL, video povezave, navigacija do ciljnega naslova itd.)
- Identifikacijo osebe ali izdelka
- Predstavitev izdelka
- Za Bluetooth seznanjanje, konfiguracijo Wi-Fi in drugo.


NFC čipi tipa 4 (NFC Type 4, čipi združljivi z NFC-A in NFC-B) so čipi NFC za branje/pisanje, združljivi s standardom ISO/IEC 14443-4A/B. Najpogosteje uporabljeni čipi NFC tipa 4 so čipi NXP Mifare DESFire® s 7-bajtnim UID-om (edinstveno ID številko, ki jo zakodira proizvajalec čipa) in pomnilnikom EEPROM, v katerega lahko uporabnik shrani 2–8 kB bajtov podatkov. Čipi Mifare DESFire® uporabljajo strojni kriptografski mehanizem 3DES ali AES. Čas hrambe podatkov za te čipe je 25 let.

NTAG 424 DNA in 424 DNA TagTamper predstavljata novo generacijo NFC čipov tipa 4 in ponujata najsodobnejše funkcije za varnost in zaščito zasebnosti. MIFARE Plus® EV2 in je naslednja generacija družine izdelkov NXP MIFARE Plus, ki so bili zasnovani za uporabo v aplikacijah Smart City. NFC čipi NTAG DNA in Mifare Plus niso tako razširjeni kot čip Desfire in številni proizvajalci NFC transpodnerjev za množično uporabo jih nimajo na zalogi. 

Čipi NFC tipa 4 se običajno uporabljajo za:
- Varen nadzor dostopa
- Javni prevoz
- Brezgotovinsko prodajanje
- Vstopnice.

Najbolj razširjeni NFC čipi tipa 5 (NFC Type 5, NFC-V), so čipi NXP ICODE®, ki so skladni s standardi ISO/IEC 15693 in ISO 18000-3M1. Ti čipi NFC omogočajo večje razdalje branja (s posebno opremo do 1,5 m), imajo 8-bajtne UID številke in čas hranjenja podatkov znaša 50 let. Običajno uporabljamo čip ICODE® SLIX ali SLIX 2, obstajajo pa tudi ICODE DNA in drugi ICODE čipi. Na voljo so še drugi NFC čipi tipa 5, kot so EM4233, EM4327, ST25TV in drugi.

NFC čipi tipa 5 se običajno uporabljajo za:
- Knjižnice
- Preverjanje pristnosti izdelka
- V farmacevtskih izdelkih
- V karticah in varnih dokumentih
- Za vstopnice
- Označevanje sredstev.

NFC čipi za  namestitev na kovinski podlagi

Če postavite čip NFC na kovinsko površino, bodo magnetni tokovi povzročili vrtinčne tokove in povzročili nedelovanje NFC čipa. V primeru uporabe NFC čipov blizu kovinske površine, lahko izberite kateri koli NFC čip, vendar morate zagotoviti ustrezno zaščito. 
NFC nalepke za na kovino morajo imeti posebni sloj iz feritnega materiala, ki omogoči delovanje čipa, vendar je potrebno vedeti, da kovina vpliva tudi na delovnje čitalnika in v teh primerih je razdalja branja čipov nekoliko krajša. 

Strokovni članki

Vsi članki