So digitalne vizitke primerne tudi za uporabo s telefoni znamke iPhone in kaj lahko naredite, če vaš novi poslovni partner ali prijatelj nima NFC telefona

Kako delujejo digitalne poslovne vizitke z NFC čipom in QR kodo in s katerimi telefoni jih lahko uporabimo?

26. Maj 2022
Digitalne poslovne vizitke so plastične kartice v dimenziji bančnih kartic in služijo za hitro izmenjavo vaših kontaktnih podatkov z vašimi novimi kupci, poslovnimi partnerji ali prijatelji.
Vsebina vizitke je lahko shranjena v NFC čipu, QR kodi ali na internetni povezavi. Kako pa je z delovanjem take vizitke in na katerih mobilnih telefonih delujejo?


Digitalna vizitka je plastična vizitka v obliki bančne kartice, ki vsebuje NFC čip ter QR kodo, v katero vpišemo vaše kontaktne podatke.

Take vizitke ne izročite drugi osebi ampak z njo brezstično prenesete svoje kontaktne podatke v telefonski imenik svojega poslovnega partnerja ali prijatelja, vizitko pa obdržite in isto vizitko lahko uporabljate tudi več let.

Še posebej so zanimive za tržnike in druge osebe, ki redno navezujejo stike s številnimi novimi poslovnimi partnerji in le te nam hitro pomagajo prihraniti veliko stroškov, ki bi jih sicer imeli s ponatisi navadnih vizitk.

Digitalna vizitka po prenosu kontaktnih podatkov ostane pri vas in jo lahko uporabite še mnogokrat, navadne vizitke pa običajno izročimo in vsako lahko uporabimo le enkrat. 

NFC čip omogoča hranjenje vsebine vizitke v elektronski obliki (vCard) ali hrani url povezavo do strežnika, kjer se nahaja vsebina vizitke.

Generiranje datoteke vCard v obliki QR kode in kodiranje NFC čipa običajno opravimo mi, včasih pa želijo stranke vsebino svojih digitalnih vizitk objaviti na določenem portalu in v tem primeru zakodiramo v čip zgolj url naslov.

Če prejemnik nima NFC telefona ali telefon ne podpira direktnega prenosa vizitke iz čipa, lahko skenira QR kodo na vizitki, ki vsebuje identične kontaktne podatke, kot so v čipu.

Cena plastične digitalne vizitke je neprimerljivo višja kot znaša cena papirnate vizitke ampak z nekaj digitalnimi vizitkami boste nadomestili potrebo po več tisoč papirnatih vizitk in investicija se vam bo zelo hitro povrnila.

Svetujemo nakup 3-5 kosov digitalnih vizitk za posamezno osebo, saj je dobro, da jih imate vedno pri roki (na primer v torbici, torbi od prenosnika, v denarnici, v avtomobilu in še kakšno za rezervo). 

Podoba digitalne vizitke je poljubna in narejena skladno s celostno grafično podobo vašega podjetja. Te vizitke tiskamo s posebnimi kartičnimi tiskalniki, kjer kvalitetno potiskajo že od ene vizitke dalje. 

Pri kodiranju vizitke smo še posebej pozorni, da so digitalne vizitke komptibilne z različnimi mobilnimi napravami in to je včasih velik izziv, saj ne podpirajo vsi ponudniki enakih tehnologij.

Tako lahko na primer uporabniki Android telefonov enostavno preberejo NFC čip in pridobijo kontaktne podatke iz čipa, Apple pa takega delovanja še ne podpira in uporabniki iPhonov lahko sprejmejo podatke iz QR kode ali shranjene povezave v čipu, ki kaže na vCard datoteko.
   
Za NFC vizitke priporočamo uporabo NFC čipov tipa 2 in sicer čipa NTAG215 ali NTAG216. Ta dva čipa imata večji spomin kot zelo razširjen NFC čip NTAG213, ki ima le 144 bajtov spomina, kar omogoča zapis 136 znakov in to je le dovolj, če hranimo vsebino vizitke na spletni povezavi, ni pa dovolj za zapis vsebine vizitke v čip.

Čip z vsebino NFC vizitke se lahko nahaja tudi znotraj imenskih kartic, ki jih uporabljamo na sejmu, znotraj raznih članskih izkaznic ter znotraj NFC obeskov ali nalepk.

Za ponudbo nam pošljite povpraševanje z želeno količino vizitk ter koliko bo variacij podobe, torej za koliko različnih oseb in z veseljem vam bomo pomagali.

Dosegljivi smo tudi na telefonu 041 884 124 ter preko e-pošte info@mave.si

Strokovni članki

Vsi članki