Kateri kartični čitalniki so primerni za priklop na USB-C?

Kartični čitalniki z USB-C priklopom

20. December 2021
USB-C je najnovejša različica USB priključka, ki se je najprej pojavila na mobilnih telefonih, sedaj pa se čedalje pogosteje pojavlja tudi pri prenosnih računalnikih in tablicah. Če imate čitalnik z navadnim USB priključkom in ga želite uporabiti z novim računalnikom, potrebujete USB-A na USB-C pretvornik ali pa nov primerni kabel (na primer kabel z mini USB na USB-C). Če kupujete nov čitalnik in si želite izogniti uporabi USB pretvornikov, si oglejte našo ponudbo čitalnikov z USB-C priklopom.

USB čitalniki so naprave za branje (ali pisanje) na mikročipe, ki se nahajajo v pametnih karticah, obeskih, nalepkah, zapestnicah in drugih brezstičnih RFID ali NFC oddajnikih (transponderjih). 

Obstajajo čitalniki pametnih kartic s kontaktnimi čipi, ki se najpgosteje uporabljajo za digitalne certifikate in bančne kartice ter RFID čitalniki, ki brezstično berejo vsebino iz čipov, ki so običajno skriti v notranjosti pametnih kartic.

Za digitalne certifikate in nekatere bančne kartice je na razpolago spodnji model čitalnika in 
izberete lahko navadni USB priklop (USB-A) ali USB-C priklop:

https://www.mave.si/citalniki/citalnik-pametnih-kartic-acr39u.html

Za branje in pisanje na brezstične RFID kartice nudimo velik nabor različnih čitalnikov,  ki delujejo na različne načine in vsebujejo različne priključke. 

1. RFID čitalniki, ki simulirajo delovanje tipkovnice (Keyboard emulator čitalniki)

Te naprave simulirajo delovanje tipkovnice in pretipkajo ID kodo čipa v polje, kjer se trenutno nahajamo (na računalniškem zaslonu). Tovrstne naprave na zahtevajo posebne programske opreme ali nameščanja gonilnikov in pričnejo delovati takoj po priklopu.

Če potrebujete tovrstni čitalnik z USB-C priključkom poglejte te:

125 kHz: https://www.mave.si/citalniki/r80d-rfid-citalnik-125-khz-cipov.html
13,56 MHz: https://www.mave.si/citalniki/r80c-citalnik-rfid-cipov-frekvence-13-56-mhz.html

Z uporabo pretvornika USB-A na USB-C pa lahko uporabite tudi ta dva čitalnika, ki omogočata številne nastavitve:

125  kHz: https://www.mave.si/citalniki/syris-rd200-lf-za-rfid-cipe-na-125-khz-in-134-khz.html
13,56 MHz: https://www.mave.si/citalniki/syris-rd200-m1-citalnik-mifare-in-nfc-kartic.html

2. RFID čitalniki, ki preberejo ID kodo čipa na COM vratih

Te naprave imajo lahko serijski (COM) priklop ali USB priklop. V primeru serijskega priklopa preberejo vsebino čipa na COM vratih, v primeru USB priklopa pa preberejo vsebino čipa na navideznih COM vratih (Virtual COM port).  Za uporabo tovrstnih naprav potrebujete ustrezno programsko opremo ali pa nekaj programerskega znanja. 

Od čitalnikov, ki preberejo ID kodo na COM vratih priporočamo spodnje modele, za priklop na USB-C pa potrebujete primeren pretvornik:

https://www.mave.si/citalniki.html#p=415,284


3. RFID in NFC čitalniki s PC/SC ali CCID protokolom (za upravljanje z API ukazi)

To so naprave, ki komunicirajo preko protokola PC/SC (Personal Computer/Smart Card) in CCID (Chip Card Interface Device) protokola. Ti čitalniki imajo nabor API-ukazov s katerimi izvedete integracijo s svojo programsko rešitvijo ali pa jih uporabljate s programsko opremo, ki podpira določen model čitalnika.

Naše stranke najpogosteje kupujejo spodnja dva tipa PC/SC čitalnikov:

https://www.mave.si/citalniki/nfc-citalnik-acr-1252u.html
https://www.mave.si/citalniki/bluetooth-nfc-citalec-acr1255u-j1.html

Nekatere tovrstne čitalnike je že možno naročiti z USB-C priklopom in po potrebi bomo preverili kateri model bi bil primeren za vaš projekt. 

4. Kartični čitalniki s funkcijo AutoRead

To so čitalniki, ki samodejno preberejo podatke iz spomina in jih prikažejo na zaslonu. Delujejo podobno kot simulator tipkovnice le da »pretipkajo« shranjeno vsebino v obliki tekstovnega zapisa in ne zgolj ID kode kartice.

Z uporabo pretvornika USB-A na USB-C lahko uporabite ta dva 13,56 Mhz čitalnika, ki omogočata AutoRead in številne druge nastavitve:

https://www.mave.si/citalniki/syris-rd200-m1-citalnik-mifare-in-nfc-kartic.html
https://www.mave.si/citalniki/syris-rd300-h1-g-univerzalni-citalnik-za-nfc-mifare-in-icode-standarde.html

4. Wiegand čitalniki

Wiegand čitalniki so najpogosteje stenski čitalniki, ki uporabljajo za branje ID kode čipa 3-žični protokol in običajno se jih priklopi na primerni krmilnik. Uporablja se jih v sistemih za kontrolo dostopa. Wiegand čitalnik z USB priklopom ni na razpolago in verjetno ne obstaja. 

Celotni nabor kartičnih čitalnikov iz naše ponudbe si lahko ogledate tukaj:

https://www.mave.si/citalniki.html

Pametne kartice, obeski, nalepke, zapestnice in drugi brezstični transponderji pa so na razpoalgo tukaj:

https://www.mave.si/rfid-nfc-mediji.html

Če imate kakršna koli vprašanja, pošljite e-pošto na info@mave.si ali pokličite 041 884 124 in z veseljem vam bomo pomagali.
 

Strokovni članki

Vsi članki