Pregled primerov, kjer vam bodo NFC čipi poenostavili delo

13 tipičnih primerov uporabe NFC tehnologije

22. November 2021
NFC tehnologija je na trgu že nekaj desetletij in se ne razlikuje veliko od drugih RFID tehnologij. Načelo delovanja je zelo podobno. Ko majhen brezkontaktni čip z anteno sprejme signal od čitalnika, sporoči nazaj nekaj informacij. Ta tehnologija je v zadnjih letih pridobila še večjo prepoznavnost in uporabnost, saj jo zdaj v pametne telefone vgrajujejo verjetno že vsi proizvajalci telefonov. Ti telefoni lahko varno komunicirajo s POS terminali med bančnimi transakcijami, lahko kodirajo NFC čipe, berejo NFC oznake in komunicirajo tudi z drugimi NFC telefoni.

Ta tehnologija temelji na bližini, kar pomeni, da običajno deluje le nekaj centimetrov od čitalnika ali pa se morate dejansko dotakniti NFC oznak ali druge NFC naprave.

NFC čipe lahko vgradimo v različne izdelke, da jih lahko prepoznamo in preverimo njihovo pristnost. Ljudje lahko uporabljajo NFC ključke za odklepanje vrat, beleženje prisotnosti na delovnem mestu itd. NFC lahko zažene spletne strani, odpre video predstavitve, zadnja leta pa je ta tehnologija vse bolj prisotna v rešitvah za mobilno plačevanje.

Ker so možnosti uporabe tako rekoč neomejene, smo povzeli 13 tipičnih primerov uporabe NFC tehnologije.


NFC čipi so razdeljeni so na pet vrst, znotraj vsake skupine pa se čipi razlikujejo po parametrih, kot so velikost pomnilnika, dolžina ID kode čipa in način delovanja. Največ izkušenj imamo z NFC čipi tipa 2, ki so cenovno ugodni čipi za uporabo v masovnih aplikacijah, z NFC čipi tipa 4, ki so bili zasnovani za varne transakcije, in z NFC čipi tipa 5, zasnovanimi za upravljanje in sledenje izdelkom.

Uporaba določene vrste čipa ni enoznačno določena in pri izbiri ustreznega je treba upoštevati več dejavnikov, kot so cena čipa, možnosti odčitavanja čipov, stopnja varnosti ipd. tip.

Spodaj je nekaj primerov, kjer se najpogosteje uporabljajo NFC čipi.

1.    NFC oznake za identifikacijo izdelkov med proizvodnjo

NFC Oznake ali tage je mogoče vgraditi v izdelke, ki so izdelani iz nekovinskih materialov, so dovolj veliki in stanejo veliko več kot sama NFC oznaka. Tipična NFC oznaka ima premer 25 mm in debelino cca. 1 mm. Takšne oznake delujejo v oddaljenosti do 5 cm od čitalnika. Obstajajo tudi manjše NFC oznake, vendar je razdalja branja manjša in za branje najmanjših oznak potrebujete posebno opremo.

NFC čip vsebuje edinstveno vnaprej programirano ID številko, ki se lahko uporablja kot ID številko izdelka in pomnilnik, ki nam omogoča shranjevanje nekaterih informacij o izdelku, kot so:

“ID: FRE123456789DE; Prod_Date:12.3.2021; Št. sklopa: SI234543FT988G; Ključni_parametri:15-A3-45-23-FE-67-54; Storitev_Datum:12.9.2021; Stanje: OK”

Pri zapisovanju podatkov v čip NFC lahko svoj ključ in vsebina zapisa bo skrita. 

Po naših izkušnjah je najbolj razširjen NFC čip NTAG213, vendar ima vsaka aplikacija svoje posebnosti in izbrati morate čip, ki vam najbolj ustreza.

2. NFC nalepke za sledenje med vzdrževanjem izdelkov

Tako kot nam NFC čipi služijo za identifikacijo izdelkov med proizvodnjo, nam služijo tudi za identifikacijo izdelkov med vzdrževanjem. Z NFC nalepkami lahko ločite na videz enake izdelke ter beležite zgodovino popravil in druge informacije, ki jih lahko kasneje daste na voljo drugim serviserjem.

Če je izdelek izdelan iz kovine ali ima kovinsko ohišje, morate uporabiti posebne NFC nalepke z zaščito za na kovino.

3. Vgrajeni čipi NFC za dokazilo o lastništvu

NFC čipi se lahko uporabljajo za dokazovanje lastništva športne opreme in podobnih predmetov. Vgrajeni čip lahko shrani podatke o lastništvu, kot so:

 »Lastnik te jadralne deske je Jan Novak, Pod jezom 40, 1000 Ljubljana, Slovenija. Če jo najdete, pokličite +386123456789.«

ID številka čipa je vedno berljiva s številnimi aplikacijami NFC in vidna javnosti. ID se običajno uporablja kot identifikator, ki povezuje izdelek z drugimi informacijami v bazi podatkov od proizvajalca.

Pri izbiri ustrezne vrste čipa se morate zavedati, da imajo različne vrste NFC čipov različen čas hrambe podatkov. Nekateri čipi bodo podatke hranili 10 let, drugi 25 let, nekateri pa celo 50 let.

4. NFC čipi za avtentikacijo izdelkov in rešitve proti ponarejanju

NFC tehnologija se lahko uporablja za avtentikacijo izdelkov in v rešitvah proti ponarejanju izdelkov. Glede na stopnjo zahtevane varnosti lahko izberete ustrezno vrsto NFC čipa. Za najdražje izdelke bi morali razmisliti o uporabi čipov tipa 4, kot so čipi MIFARE DESFire®. Obstaja tudi nekaj posebnih nalepk NFC, ki zapečatijo izdelek in če se nalepka odstrani, čip preneha delovati.

5. NFC kartice in obeski za identifikacijo uporabnikov.

NFC tehnologija se zelo pogosto uporablja za identifikacijo uporabnikov v številnih aplikacijah. Najbolj priročni NFC transponderji za identifikacijo so NFC obeski, NFC kartice in NFC zapestnice.

Identifikacija temelji na uporabi vnaprej vprogramirane ID kode čipa, ki jo je mogoče prebrati celo s poceni namizni čitalniki, ki so povezani z osebnim računalnikom. Nekateri NFC čitalniki delujejo kot simulatorji tipkovnice in prikažejo ID kodo čipa na zaslonu brez potrebe po dodatni programski opremi, drugi NFC bralniki/kodirniki ponujajo veliko bolj varno preverjanje pristnosti, vendar jih je treba integrirati v svojo aplikacijo.

6. NFC tehnologija za nadzor dostopa

NFC tehnologijo se lahko uporablja kot ključ za odpiranje domačih vrat ali službenih vhodov. Lahko se jo uporablja kot vstopnico za sisteme javnega prevoza, koncerte in muzeje. Z NFC tehnologijo se lahko prijavimo v hotel ter jo uporabimo za odpiranje hotelske sobe, za fitnes brez recepcije, wellness in še v številnih drugih aplikacijah.

NFC tehnologijo lahko uporabite na dva načina. Za odklepanje vrat lahko uporabite naprimer NFC obesek, ki ga registrirate v svojem sistem za nadzor dostopa ali pa uporabite poseben sistem za nadzor dostopa, ki zna dinamično komunicirati z NFC telefonom in v tem primeru lahko odklepate svoja vrata kar z mobilnim telefonom.

Ko v sistem za kontrolo dostopa registrirate svoj obesek, vpišete v sistem ID številko svojega čipa in le ta se naslednjič uporablja pri preverjanju pristnosti uporabnika.

Na žalost (ali na srečo) telefona NFC ne morete uporabiti za simuliranje ID številke čipov. Številni uporabniki želijo, da bi lahko z mobilnim telefonom simulirali poljubno ID številko čipa in uporabljali svoj telefon namesto množice različnih RFID kartic, vendar bi to porušilo varnost in poenostavilo delo tudi tatovom.

Sistemi za nadzor dostopa, ki so zasnovani za odklepanje vrat s pametnimi NFC telefoni varno preverjajo pristnost uporabnika z uporabo dinamične komunikacije in takega ključa ni mogoče ukrasti.
  
7. NFC Digitalne vizitke

Digitalna vizitka vsebuje čip NFC s shranjenimi podatki vizitke. Ko skenirate takšno vizitko, lahko hitro prenesete kontaktne podatke v svoj telefonski imenik.

NFC vizitke so lahko izdelane iz plastike (kot kreditna kartica) ali pa kot običajne papirnate vizitke, ki vsebujejo tanek NFC čip.

Zelo priročna je tudi NFC vizitka v obliki obeska za ključe, ki ga lahko pritrdite na vaše ključe.

Najbolj razširjen NFC čip NTAG213 ima zmožnost shranjevanja le okoli 130 znakov, in to ni dovolj za shranjevanje podatkov o vizitkah. Najpogostejša čipa za uporabo v digitalnih vizitkah sta NTAG215 in NTAG216.

8. NFC nalepke za odpiranje spletnih strani

Najlažji način, da nekoga usmerite na določeno spletno stran je z uporabo NFC nalepk. To je lahko še posebej koristno, če želite odpreti dolg url naslov. Programirana NFC nalepka ob skeniranju odpre določeno spletno stran na uporabnikovem mobilnem telefonu.

Za programiranje NFC nalepk preverite brezplačno aplikacijo NFC tools.
Samo izberite »Write – Add a record” in videli boste več uporabnih možnosti.

Tukaj je nekaj koristnih nasvetov za uporabo:

• Z NFC nalepko lahko na avtobusnem postajališču posredujete informacije o prihodu avtobusa.

• NFC Nalepka na mizi v restavraciji lahko odpre meni digitalne restavracije in uporabniku omogoči varnejšo izbiro naročil kot meniji v tiskani obliki.

• NFC nalepka poleg izdelkov v trgovini bi lahko odprla povezavo do posebne ponudbe in dodatnih informacij o ponujenem izdelku.

• Dotične NFC točke v muzeju bi lahko odprle dodatne informacije o razstavljenih artiklih.

NFC nalepke lahko vdelate v različne tiskovine, kot so brošure, kuponi in plakati, in s tem jih boste naredili interaktivne.

9. NFC pametni plakati

Vsak lahko naredi pametne plakate. Samo prilepite nekaj NFC nalepk na zadnjo stran natisnjenenega plakata in ko bo uporabnik poskeniral določeno območje, bo plakat sprožil sprogramirano dejanje.

Na sprednji strani plakata označite področja z besedilom poziva k dejanju, kot naprimer »Uporabite NFC in poglejte video predstavitev«, »Skenirajte tukaj za naročanje izdelka«, »Skenirajte za tehnične podrobnosti« itd., in uporabnik bo vedel kaj storiti s tem.

Za to aplikacijo priporočamo uporabo NFC nalepk z večjimi antenami, saj jih bodo uporabniki lažje in hitreje skenirali.

S takšnim interaktivnim plakatom lahko:

- usmerite stranko na vaš YouTube ali druge video predstavitve,
- sprožite navigacijo do naslova vaše trgovine,
- odprete URL povezavo z dodatno promocijsko vsebino
- prikažete podatke o izdelku kot besedilo na mobilnem telefonu stranke (ID izdelka, datum nakupa, garancija itd.)
- odprete mobilno aplikacijo ali povezavo za prenos iz Google Play ali druge trgovine
- samodejno pokličite telefonsko številko ali odprite vnaprej napisan SMS
- sporočite lokacijo (zemljepisna širina in dolžina)
- odprete Street View na določenih koordinatah
- dodate svoje kontaktne podatke v telefonski imenik vaše stranke ali prijatelja
- dodate povezavo do družbenega omrežja
- sprožite iskanje izdelkov z določeno platformo (Amazon, AOL, Baidu, eBay, Google, IMDb, Wikipedia, YouTube itd.)
- dodate Bitcoin naslov za donacije ali druga plačila
- ali uporabite ID čipa, za identifikacijo uporabnikov v lastni aplikaciji.

To so standardne funkcije NFC in za njihovo sprožitev je dovolj preprosto skeniranje brez uporabe posebnih aplikacij. Za delovanje mora biti le odklenjen telefon (in vklopljena NFC funkcija).

Čeprav je bil v zadnjih letih dosežen velik napredek v smislu poenotenja delovanja NFC tehnologije na različnih platformah (Android, iOS ipd.), se še vedno pojavljajo primeri, ko določene funkcionalnosti ne delujejo na vseh platformah.

10. NFC za konfiguriranje omrežja Wi-Fi ali povezave Bluetooth

NFC omogoča Bluetooth ali Wi-Fi povezavo med dvema napravama s preprostim dotikom brez potrebe po vnašanju kod PIN ali drugih podatkov.

Če želite svojemu gostu zagotoviti Wi-Fi povezavo, preprosto zapišite konfiguracijsko nastavitev v NFC čip in gost se bo lahko s preprostim skeniranjem povezal z vašim internetom.

Konfiguracijo lahko vprogramirate v NFC nalepko z brezplačno aplikacijo NFC tools. Samo izberite Add a record – Wi-Fi network, vnesite nastavitve konfiguracije in jih shranite v čipu.

S tem preprostim orodjem boste prihranili čas, ki bi ga sicer porabili za posredovanje Wi-Fi gesla gostom in tudi občasna sprememba gesla bo poenostavljena.

11. NFC čipi za mikro plačila in varne transakcije

NFC tehnologija omogoča varno plačevanje s pametnim telefonom ali pametno uro, tako, da se le dotaknemo pos terminala.

Če želite uporabljati svoj mobilni telefon za plačila, potrebujete plačilno aplikacijo, ki jo običajno ponujajo banke ali drugi ponudniki plačilnih sistemov, kot so Google Pay, Apple Pay itd.

Običajne, nesprogramirane NFC nalepke ne morete uporabiti za plačevanje ali pa da bi dodala vašemu staremu mobilnemu telefonu tudi NFC funkcionalnosti.

12. NFC čipi za polnjenje manjših elektronskih naprav

Obstajajo posebni NFC čipi, ki lahko polnijo majhne naprave, kot so pametne ure, fitnes sledilniki, Bluetooth slušalke itd. NFC antena v takšni napravi se uporablja za prenos energije in NFC komunikacijo ter omogoča majhne zasnove naprav.

Ta funkcijonalnost je uporabna samo za razvijalce takšnih naprav in ne za končne uporabnike.

13. NFC nalepke za osebno uporabo

NFC tehnologijo lahko uporabite za poenostavitev nekaterih rutinskih opravil ali pomoč osebam s posebnimi potrebami.

Poleg univerzalnih funkcij, kot je »Pokliči mojega očeta«, pošiljanje vnaprej napisanega SMS-a ali začetek navigacije do doma, lahko sprožite posebna opravila, ki delujejo samo s posebnimi aplikacijami za NFC opravila.
Preverite svojo mobilno trgovino z aplikacijami, saj je na voljo tudi veliko brezplačnih aplikacij za upravljanje NFC opravil.

NFC opravila so povezana z ID-jem različnih NFC medijev in sprožijo lahko naslednje:
- Omogoči/onemogoči moj Wi-Fi, Bluetooth, odprto povezavo VPN,
- Predvajaj glasbo/video, začni snemati mikrofon,
- Pokaži sliko, nastavi svetlost zaslona...
- Zaženi aplikacijo. . .
- Zaženi zvočni ukaz. . .
- Pokliči številko, sestavi SMS, omogoči zvočnik. . .
- Pošlji e-pošto, sestavi tvit
- Vklopi svetilko, metanje kocke
- Omogoči letalski način, GPS, NFC, mobilne podatke
- Ponovni zagon, zaustavitev. . .

Upam, da vam bo ta izčrpen pregled olajšal razumevanje tehnologije NFC.

Oglejte si našo ponudbo NFC medijev ter NFC čitalnikov in kodirnikov.

Če imate kakršna koli vprašanja, pošljite e-pošto na info@mave.si ali pokličite 041 884 124 in z veseljem vam bomo pomagali.

Strokovni članki

Vsi članki