Spoznajte transponderje s čipom MIFARE DESFire

Najpogostejši RFID / NFC čipi za varno identifikacijo uporabnikov in plačevanje

07. September 2021
Ali načrtujete NFC  aplikacije, ki zahtevajo varne izmenjavo podatkov? Želite uporabiti NFC čip za plačevanje ali zbiranje točk? Spoznajte najbolj priljubljene NFC čipe tipa 4 in v katerih oblikah so na voljo?

V tem članku vam bomo predstavili različne oblike RFID / NFC transponderjev s čipom MIFARE DESFire ter razlike med tremi generacijami čipov MIFARE DESFire EV1, EV2 in EV3.



Mikročipi MIFARE® DESFire® so izdelani od zaupanja vrednega proizvajalca čipov NXP Semiconductors in so najbolj priljubljeni NFC čipi tipa 4 (NFC Type 4). 

Podpirajo standard ISO/IEC 14443-4A/B, imajo 7-bajtno edinstveno identifikacijsko številko (UID), in EEPROM pomnilnik za 2, 4 ali 8 kB bajtov podatkov. Delujejo na frekvenci 13,56 MHz in spadajo v skupino brezstičnih čipov RFID ter v podskupino, ki jo opredeljujejo še dodatni protokoli, imenovano NFC.

Čipi Mifare DESFire uporabljajo za zaščito podatkov na kartici in transakcij strojni kriptografski mehanizem 3DES ali AES. Čas hrambe podatkov v čipu znaša 25 let.

Obstajajo tri generacije čipov MIFARE DESFire in medseboj jih ločimo po oznaki EV1, EV2 ali EV3.

MIFARE DESFire EV3 je naslednik čipa MIFARE DESFire EV2 in ponuja še naprednejšo strojno in programsko opremo na povsem novem integriranem vezju. MIFARE DESFire EV3 zajema vse znane ukaze in funkcije kot jih uporablja MIFARE DESFire EV2, poleg tega pa vsebuje tudi nekaj novih funkcij, kot sta časovnik za transakcije in varno dinamično sporočanje.

Tehnična primerjava in združljivost sta podrobno opisana v dokumentu: https://www.nxp.com/docs/en/application-note/AN12752.pdf

Čipi MIFARE DESFire se običajno uporabljajo za:
- Varen nadzor dostopa v prostore
- Javni prevoz
- Brezgotovinsko plačevanje (avtomati, parkirnine...)
- Vstopnice
- Druga mikro plačila.


MIFARE DESFire transponderji

Glavna dela tovrstnih RFID transponderjev sta čip MIFARE DESFire in antena, ki sta vgrajena v različnih vrstah ohišij ali interirana z različnimi podlagami.

Nalepke s čipom MIFARE DESFire imajo mikročip in anteno integrirano med tankimi plasti papirja ali plastike. Osnovna različica nalepke tanka prozorna nalepka, ki vsebuje čip in anteno na zelo tanki, samolepilni plasti. Natisnjene MIFARE DESFire nalepke imajo običajno na vrhu belo PET folijo, ki je potiskana z barvnimi logotipi in drugo podobo. Nalepke lahko vsebujejo tudi spremenljive podatke, kot so serijske številke, identifikacijske številke čipov itd. Za barvni tisk običajno uporabljamo offset digitalni tisk z barvami CMYK in ga po potrebi kombiniramo s sitotiskom (za Pantone barve ali zlato in srebrno barvo).
Natisnjena nalepka MIFARE DESFire lahko vsebuje dodatno prozorno plast, ki ščit potisk pred praskanjem in obrabo.

MIFARE DESFire oznake ali Tagi imajo čip in anteno znotraj debelejše plastike. Običajno so narejeni iz trdnejšega PVC materiala in tudi te je mogoče potiskati in personalizirati.
Če bo RFID oznaka izpostavljena visokim temperaturam, tlaku ali drugim grobim pogojem, uporabimo za izdelavo posebni PPS material (polifenilen sulfid), ki je zasnovan tako, da prenese toploto, pritisk in kemikalije. Takšne oznake so idealne za sledenje perilu v pralnicah ter za razne industrijske aplikacije.

Kartice MIFARE DESFire so izdelane z laminacijo več slojev PVC materiala, vrhnja sloja kartice pa vsebujeta še posebni sloj, ki omogoča naknadno tiskanje s kartičnimi termičnimi tiskalniki. Kartice merijo 86 x 54 x 0,85 mm in jih določa standardom ISO/IEC 7810: 2003 ID-1.

Za tiskanje manjših količin (1–500 kartic) običajno uporabljamo visokokakovostne kartične tiskalnike s termičnim prenosom, ki natisnejo vsako kartico posebej in uporabljajo barve CMYK. Ob potisku ozadja lahko tiskamo tudi poljubne podatke, kot so imena, numeracija, ipd. Za potisk več kot 500 kartic uporabljamo tehnologijo offset tiskanja in drugo profesionalno proizvodno opremo za izdelavo kartic, ki se razlikuje od opreme, ki jo uporabljajo tiskarji papirnatih tiskovin in kartice so potiskane med samo proizvodnjo in naknadno še dodatno personalizirane s podatki.

Obeseki ali ključki MIFARE DESFire vsebujejo čip v plastičnem ohišju ter rinko za nošenje na ključih ali drugih obeskih. Ta tip transponderja je primeren za hitro identifikacijo ljudi v številnih aplikacijah. Obstaja veliko različnih oblik plastičnih ohišij in nekatere lahko tudi potiskamo.  Če stranka želi potiskane obeske atraktivnega videza, ji ponudimo plastične obeske dimenzije 50x25 mm z luknjo za pripenjanje(podoben vzorec https://www.mave.si/rfid-in-nfc-mediji/nfc-obesek-dimenzije-50x25mm-s-cipom-ntag213.html). Ti obeski so izdelani iz debelejše plastike in na obeh straneh vsebujejo še plast poliuretansko smole, ki jih naredi zanimive in nudi še dodatno zaščito potiska.

Zapestnice MIFARE DESFire so običajno izdelane iz silikonskega materiala, ki je zelo udoben za nošenje in so na voljo v različnih oblikah. Takšne zapestnice so še posebej uporabne, kadar nimamo pri sebi denarnice (bazeni, savne itd.) ali kjer moramo imeti čip vedno pri roki (natakarji za vstop v blagajno, odpiranje vrat itd.).

Transponder MIFARE DESFire COB vsebuje le majhno ploščico s čipom in anteno iz bakrenega navitja (primer:) Ta izdelek je običajno vgrajen v druge izdelke iz plastike, lesa ali drugih nekovinskih materialov.

Če želite uporabiti RFID transponderje na kovinski podlagi, je potrebno uporabiti take transponderje, ki imajo dodan sloj iz feritnega materiala. Če postavite na kovinsko površino transponder brez ustrezne zaščite, bodo magnetni tokovi čitalnika povzročali vrtinčne tokove v podlagi, kar bo oslabilo signal do te mere, da se čip ne bo odzival. 

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na telefonski številki 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki