Napotki za dobro izbiro NFC čitalnikov za vašo aplikacijo

Katere NFC čitalnike se najpogosteje uporablja za razvoj informacijskih rešitev z NFC tehnologijo?

09. Oktober 2023
NFC (Near Field Communication) tehnologija se uporablja v različnih informacijskih rešitvah, vključno z mobilnimi aplikacijami, namiznimi programi in vgrajenimi sistemskimi rešitvami.
Omogoča brezstično komunikacijo med napravami, ki so opremljene z NFC čipi, le ta pa  poteka na kratkih razdaljah, običajno do nekaj centimetrov.

Ko izbiramo primerni NFC čitalnik moramo upoštevati katero NFC funkcionalnost želimo doseči s čitalnikom,  združljivost z operacijskim sistemom, podprte standarde, robustnost zasnove, ceno…


Glavne značilnosti in možnosti, ki jih omogoča NFC tehnologija, vključujejo:

Brezstično komunikacijo: NFC omogoča brezstično izmenjavo podatkov med dvema napravama, ki imata vgrajen NFC čip. To se običajno doseže s preprostim dotikom ali približevanjem naprav druga drugi.

Hiter prenos podatkov: NFC omogoča hitro izmenjavo podatkov, kar je uporabno za prenos besedilnih sporočil, fotografij, videoposnetkov, kontaktov, povezav do spletnih strani in drugih informacij.

Mobilna plačila: NFC se pogosto uporablja za mobilna plačila, kjer uporabniki svoje pametne telefone ali druge naprave z NFC čipom uporabljajo za plačevanje blaga in storitev, tako da preprosto prislonijo napravo k NFC plačilnemu terminalu.

Oglaševanje in promocije: NFC omogoča podjetjem, da ustvarijo interaktivne marketinške kampanje. S pomočjo NFC oznak lahko uporabniki preprosto prislonijo svoje naprave, da dobijo dodatne informacije, povezave do spletnih strani ali kupone za popust.

Elektronske vstopnice in karte: NFC se uporablja za elektronske vstopnice za dogodke, letalske vozovnice, javni prevoz in druge vstopnice. Uporabniki lahko preprosto prislonijo svoje naprave k čitalnikom NFC za vstop.

Nadzor dostopa in identifikacija: NFC se uporablja za kontrolo dostopa v stavbah, prevozih in drugih lokacijah. Naprave z NFC čipom se uporabljajo za identifikacijo oseb in omogočajo ali omejujejo dostop.

Internet stvari (IoT): NFC se vse bolj uporablja za povezavo naprav v internetu stvari (IoT). Omogoča preprosto povezavo in komunikacijo med različnimi napravami v pametnih domovih, avtomobilih, nosljivih napravah in drugih IoT napravah.

NFC tehnologija je vse bolj priljubljena zaradi svoje enostavne uporabe, hitrega prenosa podatkov in široke palete uporabnih aplikacij v vsakdanjem življenju.

Uporaba NFC čitalnikov NFC je odvisna od specifičnih zahtev in aplikacij, ki se razvijajo. Najpogosteje se za razvoj informacijskih rešitev z NFC tehnologijo uporabljajo naslednje vrste čitalnikov:

Mobilni telefoni in pametne naprave: Mobilni telefoni so med najpogostejšimi napravami, ki vsebujejo NFC čitalnike. Razvijalci lahko uporabijo integrirane NFC funkcije v mobilnih napravah za ustvarjanje aplikacij, ki omogočajo komunikacijo prek NFC tehnologije.

NFC čitalniki za namizne računalnike in tablične računalnike: Obstajajo zunanji NFC čitalniki, ki se lahko povežejo z namiznimi ali tabličnimi računalniki prek USB ali druge povezave. Ti čitalniki omogočajo razvijalcem, da preizkušajo in integrirajo NFC funkcionalnost v svoje aplikacije.

Vgrajeni NFC čitalniki: Vgrajeni NFC čitalniki se lahko uporabljajo v različnih napravah, kot so POS terminali, avtomati, pametne ključavnice, pametne oznake, zdravstvene naprave, itd. Razvijalci lahko sodelujejo z proizvajalci teh naprav, da integrirajo NFC funkcionalnost v svoje informacijske rešitve.

Razvojni kompleti (NFC razvojni kompleti): Proizvajalci NFC tehnologije ponujajo razvojne komplete, ki vključujejo čitalnike in potrebno programsko opremo za razvoj in testiranje aplikacij z NFC tehnologijo.

Pri izbiri čitalnikov za razvoj informacijskih rešitev z NFC tehnologijo je pomembno upoštevati specifične zahteve projekta, tip naprav, s katerimi bo rešitev delovala, in funkcionalnosti, ki jih želite doseči z uporabo NFC tehnologije.

Pri izbiri NFC čitalnika upoštevajte naslednje dejavnike:

Združljivost z napravami in operacijskimi sistemi: Preverite, ali je NFC čitalnik združljiv z napravami in operacijskimi sistemi, ki jih nameravate uporabljati.

Doseg: NFC deluje na zelo kratkih razdaljah (tipično nekaj centimetrov). Če pa potrebujete malo večji doseg, izberite čitalnik, ki to omogoča.

Hitrost prenosa: Odvisno od aplikacije je lahko hitrost prenosa podatkov pomembna. Preverite hitrost branja in pisanja čitalnika.

Varnost: Če nameravate uporabljati NFC za plačilne ali druge občutljive transakcije, izberite čitalnik z naprednimi varnostnimi funkcijami.

Podprti standardi: Obstaja več standardov NFC oznak, kot so NFC-A, NFC-B, NFC-F itd. Čitalnik mora podpirati tiste, ki jih nameravate uporabljati.

Robustnost in zasnova: Če nameravate čitalnik uporabljati v težkih okoljskih pogojih, izberite trpežen model. Prav tako upoštevajte velikost in obliko, če je prostor ali prenosljivost pomembna.

Cena: Cena je vedno pomemben dejavnik pri odločitvi. Razmislite o tem, koliko ste pripravljeni investirati in kakšne lastnosti so za vas ključnega pomena.

Razširljivost in vmesniki: Preverite, katere vmesnike čitalnik uporablja za povezavo z napravami (USB, Bluetooth, WiFi itd.) in ali omogoča enostavno nadgradnjo ali dodajanje funkcij.

Podpora proizvajalca: Dobra tehnična podpora in redne posodobitve firmware-a ali programske opreme so pomembne za dolgoročno zanesljivost in delovanje čitalnika.

Dodatne funkcije: Nekateri čitalniki imajo dodatne funkcije, kot so zmožnost branja drugih tipov RFID oznak, vgrajeni zasloni, tipkovnice ali drugi vmesniki.

V podjetju Mave imamo največ izkušenj z NFC čitalniki za namizne računalnike in tablične računalnike.

Tisti uporabniki, ki želijo uporabiti čitalnik zgolj za branje ID kode NFC čipa, običajno naročajo USB čitalnike tipa R80UF.

Ti čitalniki delujejo kot simulator tipkovnice in po priklopu na računalnik ali drugo napravo enostavno pretipkajo vprogramirano ID kodo čipa. Ta čitalnik bere ID kodo čipa na enak način kot jo prebere mobilni telefon ali tablica (14-mestno kodo v hexadecimalnem formatu). 

Syris RD200-M1 deluje privzeto kot simulator tipkovnice, vendar vsebuje programska orodja s katerim se da prilagoditi način delovanja. Nastavi se ga lahko, da prebere ID kodo na vratih Virtual COM, podpira tudi pisanje na čipe in vsebuje SDK orodja za integracijo s programsko opremo. 

Syris RD300-H1 je zmogljivejša različica NFC čitalnika Syris RD200-M1, ki imam nekoliko večjo razdaljo branja čipov in podpira tudi delovanje po protokolu ISO15693. 

NFC čitalnik ACR1252 je PC/SC čitalnik (Personal Computer/Smart Card). PC/SC čitalniki so zasnovani tako, da so združljivi s široko paleto pametnih kartic, kar omogoča, da razvijalci lahko pišejo programsko opremo, ki deluje z različnimi karticami in čitalniki, ne da bi morali napisati posebne gonilnike za vsak čitalnik ali kartico posebej.

ACR1252 lahko deluje v treh načinih: kot čitalnik kartic / zapisovalnik, simulator kartic ali v načinu peer-to-peer komunikacije. Funkcija peer-to-peer omogoča da ACR1252U komunicira z drugimi NFC napravami, kot so mobilni telefoni ali tablice. Funkcija simulacije kartice omogoča, da se čitalnik obnaša enako kot standardna brezkontaktna kartica.

Če nimate neke namenske aplikacije, potrebujete za delo s tem čitalnikom nekaj programerskega znanja za klicanje API ukazov. Poleg čitalnika ni nobene programske opreme, seznam API ukazov in dokumentacija se nahaja na proizvajalčevi spletni strani.

Tisti razvijalci, ki se prvič srečajo s tovrstnim čitalnikom pogosto naročijo tudi razvojni komplet ACR1252U SDK, ki vključuje NFC čitalnik, nekaj pametnih kartic ter vzorce programske kode v različnih programskih jezikih. 

Če iščete brezžični NFC čitalnik, si oglejte tudi NFC bluetooth čitalnik ACR1255U-J1.

V primeru vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali telefonski številki  041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki