Odpiranje in odklepanje vrat s kodno tipkovnico

So čitalniki s PIN tipkovnico dovolj varni za odklepanje domačih vrat?

27. Januar 2022
Identifikacija uporabnikov v sodobnih sistemih za kontrolo dostopa temelji na tem kar nekdo ima (ključ, kartica, prstni odtis) ali na tem kar nekodo ve (geslo, PIN koda...).

Na prvi pogled bi lahko predpostavljali, da čitalniki s PIN kodo niso dovolj varni ampak z uporabo inteligentnih algoritmov postanejo tudi ti čitalniki povsem varni in primerni za odklepanje domačih vrat...


Kako varne so kodne tipkovnice za odklepanje domačih vhodnih vrat?

Od naprav za upravljanje pametnega doma in predvsem od digitalnih ključavnic se upravičeno pričakujejo najvišji varnostni standardi.

Podjetje Nuki daje izjemen poudarek varnosti in redno opravlja certificiranja in preverjanja svojih produktov.

Po nemškem AV-testu redno dosega status Secure, Appoved Smart Home Product 
https://nuki.io/en/blog/stay-secure/av-test-germany-nuki-combo-2-0-again-approved-as-secure-smart-home-product/

Odgovore na številna vprašanje glede varnosti pametnih ključavnic najdete na spodnji strani:
https://nuki.io/en/how-secure-are-smart-locks/

Uporaba pametne ključavnice Nuki Smart Lock  z dodatno kodno tipkovnico predstavlja izjemno preprosto, zanesljivo in varno rešitev za odpiranje ali odklepanje navadnih vhodnih vrat, kjer ni bilo opravljene nobene predinštalacije.

Pametno ključavnico se pritrdi na notranjo stran vhodnih vrat in le ta dobesedno vrti ključ in vrata hitro odpre, jih zaklene ali odklene. 

Ta opcija je še posebej privlačna, ker ne zahteva nobene električne napeljave, vrtanja ali predinštalacije in se enostavno namesti skoraj na vsa vrata. 

Pametna ključavnica Nuki je primerna za večino vhodnih vrat. Lahko se uporablja na vratih, ki imajo na zunaji strani potegalo ali bunko, saj zna odpreti tudi vpad (jeziček od kljuke) in s tem nam omogoči, da vrata potisnemo in vstopimo.

Vrata, ki imajo na zunanji strani kljuko lahko pametna ključavnica samodejno zaklene po določenem časovnem intervalu (naprimer po 5 minutah) ali pa vsak večer ob določeni uri.

Odpiranje ali odklepanje/zaklepanje lahko sprožimo na številne načine. Če kupimo zgolj pametno ključavnico, lahko sprožimo odpiranje z aplikacijo na mobilnem telefonu ali s pametno uro.

Na razpolago so številni dodatni moduli, ki nam omogočijo odpiranje s prstnim odtisom, PIN kodo ali posebnim pametnim obeskom  z gumbom.

Sprva smo bili glede uporabe kodne tipkovnice malo skeptični, a v praksi se je pokazalo, da ima kodna tipkovnica veliko prednosti in za tudi varnost tovrstnega odpiranja je dobro poskrbljeno.

Prednosti uporabe Nuki Keypad tipkovnice:

- Namestitev je izjemno preprosta. Lahko jo le nalepite ali privijačite na zuanjo stran vhoda.
- Tipkovnica komunicira brezžično in ne zahteva vrtanja.
- Napaja se s pomočjo standardne baterije CR2032.
- PIN koda je 6 mestna.
- Tipkovnica vsebuje tipko, s katero lahko vrata dodatno zaklenimo, ko zapustimo dom.
- Vsak vstop in poskus vstopa se zabeleži v aplikaciji.
- PIN kodi lahko omejimo veljavnost in lahko dela določen časovni termin (npr samo od jutra do večera) ura ali določene dneve.
- s pomočjo mobilnega telefona lahko preprosto generiramo enkratno PIN kodo in jo pošljemo prijatelju
- Tipkovnica pošlje hitro signal pametni ključavnici in za vstop  ne potrebujemo več kot 5 sekund.
- Tako pametna ključavnica, kot tudi kodna tipkovnica so produkt avstijskega proizvajalca, ki je eden izmed vodilnih na svojem segmentu in produkti so preverjetni in certificirani s strani številnih uglednih organizacij.

Edina stvar, ki bi bila lahko še boljša je ta, da bi bile tipke lahko ponoči osvetljene. 

Če imate kakršna koli vprašanja, pošljite e-pošto na info@mave.si ali pokličite 041 884 124 in z veseljem vam bomo pomagali.

Strokovni članki

Vsi članki