Postopek izdelave ovratnih trakov, materiali, nasveti glede podobe ter roki in cene

Kako izdelujemo ovratne trakove in nasveti glede izbire materiala in tiska

07. Julij 2022
Potrebujete hitro izdelavo ovratnih trakov za vašo konferenco, promocijo na sejmu ali enostavno želite, povečati ugled svoje organizacije z uporabo brendiranih ovratnih trakov? Preberite kaj vam svetujemo glede izdelave ovratnih trakov, nasvete glede grafične podobe trakov ter kakšni so dobavni roki in kaj vpliva na ceno.

Ovratni trakovi so “vrvice”, ki jih obesimo okoli vratu in jih uporabljamo za nošenje ID kartic, ključev, telefona ali drugih manjših predmetov. Ti trakovi so običajno potiskani z logotipi ali poljubnimi napisi in so primerni tudi za promocijo vaše organizacije, dogodka ter uporabo kot praktično poslovno darilo.

Kako se izdeluje potiskane ovratne trakove?

Postopek izdelave ovratnih trakov je naslednji: 

1. Na podlagi prejetih logotipov in navodil pripravimo grafično podobo s predogledom celotnega traku. 
2. Po potrditvi predogleda potiskamo beli trak z želeno podobo. 
3. Trakove razrežemo na standardno dolžino (običajno 90 cm) 
4. Na koncu na trakove zašijemo zaključek, ki je običajno standardni karabin in po potrebi dodamo vmesno varnostno sponko ali druge dodatke.
5. Trakovi so standardno pakirani v svežnjih po 25 kosov, ponujamo pa tudi posamezno pakiranje v prozornih vrečkah, kar je še posebej primerno, ko se trakove uporablja kot promocijska darila.

Kako izbrati primerni material in širino traku?

Za izdelavo ovratnih trakov z logotipom ali manjšimi napisi najpogosteje uporabljamo gladki plastični trak (imenovan saten), ki omogoča boljšo ostrino tiska kot rebrasti material imenovan rips.
Najpogosteje izdelujemo trakove širine 20 mm, saj je ta širina primerna tudi za tisk logotipov z manjšimi napisi in le ti bodo dovolj veliki in berljivi.

Če želite čim ožji trak diskretnega videza, potem priporočamo uporabo traku širine 10 mm. Ta trak je primeren za tisk prikaz raznih napisov, kot je ime podjetja ali dogodka ter spletnega naslova. 

Naš najširši trak je širok 25 mm in je primeren za najbolj učinkovit prikaz logotipov in drugih napisov. Primeren je za projekte, kjer je poudarek na estetiki traku in ko želimo, da je trak zares opažen.

Izdelujemo tudi ovratne trakove širine 16 mm, ki predstavljajo kompromis med učinkovitim oglaševanjem in diskretnim izgledom ovratnih trakov.

Kakšen je lahko tisk na traku?

Za potisk ovratnih trakov uporabljamo sublimacijski tisk, kjer tiskamo CMYK barve na beli trak. S to tehnologijo lahko tiskamo tudi grafične podobe, ki imajo spreminjajočo se podobo po celotni dolžini traku in vsebuje tudi prelive. Nismo torej omejeni na tisk določenega kratkega odtisa ampak lahko izkoristimo vseh 90 cm, kolikor je standardna dolžina ovratnega traku.   

Ker uporabljamo digitalni tisk in tiskamo v CMYK barvah, ne moremo natisniti pristne srebrne ali zlate barve, je pa tako, da je že sam material traku rahlo svetleč in če tiskamo sivo podlago v prelivih, lahko dobimo dobro simulacijo srebrne barve, če pa tiskamo svetlo rjavo barvo v prelivih, dobimo simulacijo zlate barve. 
Ko imamo projekte s kompleksnejšo grafično podobo, lahko naredimo vzorčni odtis na kos traku in s tem potrdimo ustreznost grafične podobe in tiska.

Kakšni so dobavni roki?

Običajni čas izdelave za količine 50-500 kos je približno en teden, za večje količine potrebujemo malo dlje.
Ker so trakovi izdelani v Sloveniji, vam lahko pomagamo tudi, če je naročilo nujno in je potrebno malo pospešiti izvedbo.

Kakšna je cena izdelave ovratnih trakov?

Cena izdelave ovratnih trakov je odvisna od količine trakov ter izbranih dodatkov in vrste zaključka. Cenovno najugodnejši so enodelni ovratni trakovi s standardnim karabinom. Število barv ne vpliva na ceno in trak je lahko različno potiskan na zunaji in notranji strani.

Za ponudbo nam pišite na info@mave.si ali pokličite 031 586 049.

Strokovni članki

Vsi članki