Preizkus delovanja in nekaj nasvetov za uporabo enega izmed najbolj univerzalnih 125 kHz čitalnikov na trgu

SYRIS RD200-LF Čitalnik za 125 kHz RFID čipe, ki deluje kot simulator tipkovnice, Virtual COM čitalnik in še mnogo več

22. April 2022
Potrebujete nov USB čitalnik za vaše 125 kHz kartice pa ne veste katerega izbrati? Sploh veste, da ti čitalniki lahko berejo isto kartico na več načinov in da morate paziti, da bo novi čitalnik bral kartice na enak način kot stari čitalnik? V tem članku bomo podali nekaj nasvetov za lažjo izbiro novega čitalnika, podali test delovanja in možnosti za nastavitev čitalnika RD200-LF ter izpostavili par posebnosti na katere morate biti pozorni.

Če iščete cenejši čitalnik od tega, ki vam ga je ponudila Špica ali Četrta pot, vam lahko prihranimo čas z raziskovanjem, saj ti in nekateri drugi ponudniki ponujajo opremo, ki deluje na posebnih protokolih in čitalniki drugih ponudnikov (vključno z našimi) v večini primerov ne morejo opraviti iste naloge. 

Če potrebujete nov čitalnik za branje RFID čipov, kot so EM4200, TK4100 in predhodniki, ki delujejo na frekvenci 125 kHz, potem bo SYRIS RD200-LF verjetno zanimiva izbira, saj je to eden izmed najbolj univerzalnih 125 kHz čitalnikov.

Ta namizni čitalnik z USB priklopom privzeto bere brezstične čipe kot simulator tipkovnice v formatu 8 HEX, podpira pa tudi možnost nastavitve izpisa v decimalnem in drugih formatih, ter nastavitve, da bere ID kodo čipa na Virtualnih COM vratih. 

Iz množice povprečnih 125 kHz čitalnikov izstopa z vsaj tremi lastnostmi:

1. Ob nakupu čitalnika dobite tudi CD s številnimi programskimi orodji, tako da imate veliko možnosti za nastavitev čitalnika in integracijo z vašo aplikacijo.

2. Dobro bere tudi RFID oznake z majhno anteno oz. majhne RFID tage

3. RFID kartice bere na nekoliko daljši razdalji od drugih namiznih čitalnikov in zato ga je mogoče tudi vgraditi v dodatno ohišje in ga uporabiti kot stenski čitalnik.

Privzeti način branja

SYRIS RD200-LF je privzeto čitalnik, ki deluje kot simulator tipkovnice in prebere ID kodo čipa v formatu 8 HEX. 

Priljubljena oblika branja pri drugih 125 kHz čitalnikih je tudi 10-mestna ID koda v DEC formatu in če potrebujete tak izpis, lahko to enostavno nastavite tako, da zaženete priloženi program za nastavitev čitalnika (RD100_RD200_RD300_Tools_V0271_20201204.exe), izberite format 8 HEX->10 DEC in pritisnite Set.

SYRIS RD200-LF kot čitalnik, ki prebere ID čipa na Virtual COM vratih

Če želite nastaviti, da RD200-LF deluje kot čitalnik, ki bere ID kodo čipa na navideznih COM vratih (Virtual COM reader), morate uporabiti konfigurator in nadgraditi vdelano programsko opremo (firmware) z drugo iz priloženega CD-ja.

Znotraj konfiguratorja izberite zavihek Upgrade Firmware, izberite primerni firmware in ga naložite.
 
/RD200/RD200_RD300_SDK_V0192/UtilityTools/FirmwareFiles/RD200_LF_COM_V0230_20170531.SYB

Ko boste zamenjali firmware, se bo čitalnik samodejno izklopil iz konfiguratorja in za ponoven priklop morate v spodnjem okencu izbrati dodeljeni COM in pritisniti Connect.

Ko deluje čitalnik kot Virtual COM, prebere ID kodo čipa v osnovnem hexadecimalnem formatu in s konfiguratorjem te branja ni mogoče več spremeniti v DEC format. Če potrebujete pretvorbo formata, morate format spremeniti na nivoju vaše aplikacije.

Branje na Virtual COM vratih lahko preverite s programom PuTTY. 

Zelo pomembno je, da v konfiguratorju označite STX ASCII format, saj boste sicer dobili ID kodo čipa v nekem čudnem izpis in ne v HEX formatu.

CD vsebuje tudi orodja za razvijalce in integracijo, vključno z API-ji, vzorčnimi kodami za BCB6, VB6, VB.NET in knjižnicami za VC, VB, BCB, DevC in C#.

Podprti operacijski sistemi

Čitalnik RD200-LF deluje tudi na operacijskih sistemih proizvajalca Apple in napravah z operacijskim sistemom Android, ampak konfigurator je zasnovan samo za delovanje na operacijskem sistemu Windows. Če čitalnik nastavite na osebnem računalniku, bo ohranil nastavitve tudi drugih napravah.

Priključek in ohišje čitalnika

Čitalnik RD200-LF ima na ohišju priključek USB Mini-B in priložen 1,5 metra dolg kabel s standardnim priključkom USB-A na eni strani in USB Mini-B na drugi strani. Kabel je črne barve in ima zaščitni ovoj za zaščito pred elektromagnetnimi motnjami.

Ta čitalnik lahko uporabljate z osebnim računalnikom, prenosnikom, tabličnimi računalniki, in če uporabljate pretvornik USB-A v USB-C, ga lahko uporabljate tudi na tablicah ali mobilnih telefonih. Pretvornik ni priložen čitalniku.

Ohišje je izdelano iz umetne mase, je kompaktno in lepo izdelano. Na hrbtni strani vsakega čitalnika je nalepka z imenom čitalnika in črtno kodo. V zgornjem desnem kotu je LED lučka, ki sveti rdeče, ko je čitalnik v stanju pripravljenosti, in sveti zeleno, ko uspešno prebere transponder.

Podprti čipi in brezstični mediji

Syris RD200-LF je primeren za delo z različnimi vrstami pasivnih RFID transponderjev, ki delujejo na frekvencah 125 kHz in 134,2 kHz.

Najpogostejše vrste RFID medijev, ki se uporabljajo z RD200-LF, so kartice RFID, obeski za ključe, nalepke, oznake in zapestnice.

Podprti čipi so EM4200, TK4100, EM4102, EM4100, kodirani čipi T5577 in nekateri čipi 134,2 KHz z modulacijo FDX-B (ne vsak živalski čip).

Test delovanja

Čitalnik RD200-LF smo tudi sami preizkusili in izmerili razdalje branja za različne vrste 125kHz kartic, obeskov in drugih medijev iz naše ponudbe. To ni uradni test in je bil narejen z namenom, da dobite občutek kakšne razdalje branja lahko pričakujete z uporabo tega čitalnika.

Na razdaljo branja med oznako bližine in čitalnikom vpliva veliko različnih dejavnikov:
- Kakovost čitalnika in oznak
- Motnje kovinskih in elektromagnetnih signalov
- Razdalja, ki jo določijo proizvajalci čipov
- Velikost anten z oznako RFID.

Spodaj so razdalje, ki smo jih izmerili med testiranjem:
 
RFID medij Izmerjena razdalja branja
125 kHz kartice EM4200 z močno anteno 8 cm
EM kartice 125 kHz Clamshell Long range 8 cm
125 kHz RFID kartice TK4100 6 cm
RFID obesek s čipom EM4200 5 cm
Plastična RFID nalepka 125 kHz 5 cm
Kombinirana RFID kartica s 125 kHz in 13.56 MHz čipom 5 cm
125 kHz čip z anteno 4 cm
125 kHz RFID obesek s kompatibilnim čipom EM4200 3 cm
Prestižni RFID obesek s 125 kHz čipom 3 cm
125 kHz oznaka premera 15 mm 3 cm

Čipi, ki niso bili uspešno prebrani ali niso podprti, so EM4450, EM4550, EM4305, čipi za označevanje živali in nekateri drugi 125 kHz čipi, ki jih kodirajo različni ponudniki zaklenjenih rešitev. 

Čitalnik ni zasnovan za delo na kovinski površini in če položite čitalnik na kovinsko ohišje ne bo pravilno deloval. Za dobro delovanje čitalnika priporočamo, da ga namestite na plastiko, les ali drug ne prevoden material z debelino najmanj 1 cm ali več ali pa uporabite poseben zaščitni material.

Oglejte si našo ponudbo na:
https://www.mave.si/citalniki/syris-rd200-lf-za-rfid-cipe-na-125-khz-in-134-khz.html

ali pošljite povpraševanje.

Za več informacij smo dosegljivi na številki 041 884 124 ali preko e-pošte info@mave.si.
 

Strokovni članki

Vsi članki