Ali je bolje uporabljati RFID kartice ali NFC nalepke?

Kakšna je razlika med RFID in NFC?

14. December 2017
Ti vprašanji sta zelo pogosti s strani naših strank. Razumevanje razlike med RFID in NFC je precej preprosto, za izbiro primerne tehnologije za svojo aplikacijo, pa se je potrebno malce bolj poglobiti.

RFID predstavlja družino čipov, ki delujejo na različnih frekvencah. V grobem jih lahko razdelimo na LF - Low Frequency (125 kHz), HF - High Frequency (13,56 MHz) in UHF - Ultra High Frequency (860 MHz do 915 MHz).

NFC je standard, ki zajema del čipov iz skupine HF, ki delujejo na frekvenci 13,56 MHz. 
Naprimer čip NTAG213 je dejansko RFID čip, ki deluje na frekvenci 13,56 MHz in je skladen tudi s standardi, ki opredeljujejo NFC, čip Mifare Classic 1k pa je tudi RFID čip, ki deluje na enaki frekvenci, ni pa skladen z NFC standardi.

Za izbiro primernega tipa čipa je potrebno čim širše pogledati namen aplikacije.

Razlogi za izbiro NFC čipov so naslednji:

- za branje in pisanje na NFC čipe lahko uporabimo mobilne naprave, kot so GSM telefoni, tablice, ipd, ki so običajno cenovno bolj ugodni kot namenske prenosne naprave za branje in pisanje na Mifare 1k čipe. 

- če delamo aplikacijo, kjer je zahtevana interakcija navadnega uporabnika z nekim pametnim plakatom ali podobnim medijem. (paziti je potrebno, ker danes navadni uporabniki še ne poznajo NFC tehnologije, četudi jo njihove mobilne naprave podpirajo in verjetno ne bodo kar prislanjali svojih telefonov k pametnim plakatom, razen če poskrbite sproti tudi za pojasnitev kako in zakaj morajo to narediti).

- če delamo aplikacijo z obstoječo periferijo, ki podpira katerega od NFC standardov. Npr. za Siemensov krmilnik je možno dobiti industrijske čitalnike, ki delajo na ISO15693 in v tem primeru je smiselna uporaba NFC medijev. Pravtako potrebujemo NFC čitalnike, če delamo aplikacijo za uporabnike, ki že uporabljajo NFC medije v obliki nalepk, kartic, obeskov, ipd. 
     
Naše stranke najpogosteje uporabljajo NFC čipe v naslednjih primerih:
- za predplačniške sisteme, kjer uporabljajo natakarji namesto klasične blagajne le tablice
- za registracijo delovnega časa in kontrolo dostopa, kjer je tablica cenovno ugodnejša izbira kot namenski terminal s tipkami in zaslonom.
- za označevanje artiklov ali lokacije nekega predmeta - npr. varnostne službe z NFC tehnologijo spremljajo obhode svojih varnostnikov, v hotelih z NFC tehnologijo spremljajo čiščenje sob...

Možnosti za uporabo NFC tehnologije je  izjemno veliko in dnevno se pojavljajo inovativne rešitve z uporabo tovrstne tehnologije.

Tudi uporaba ostalih RFID čipov je v porastu, saj si ljudje čedajle bolj pomagamo z informacijsko tehnologijo.

LF oz. 125 kHz čipi so najbolj prisotni v aplikacijah, ki povezujejo starejše dele sistema z novejšimi in menim, da je za nove aplikacije bolje izbrati NFC ali katero drugo RFID tehnologijo.

Ostali 13,56 MHz čipi, kot je Mifare Classic® 1k ali 4 k so še vedno zelo prisotni tudi v najsodobnejših alikacijah, ker jih odlikuje velik spomin in možnostu uporabe cenovno zelo ugodnih kompatibilnih čipov ter velik nabor profesionalnih namiznih,  prenosnih in stenskih čitalnikov, ki so primerni tudi za najzahtevnejša industrijska okolja.

UHF tehnologije ne moremo primerjati z NFC, saj gre za branje na popolnoma drugačnih razdaljah. NFC - Near Field Communication je narejen za branje na izjemno kratkih razdaljah (1-3 cm), UHF čipi pa so narejeni za velike razdaje, tudi 5 in več metrov. Torej čim imamo aplikacijo, ki zahteva branje na razdalji večji od 5 cm, NFC tehnologija odpade. 

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki