Majhna NFC antena zmanjša razdaljo branja

Test razdalje branja NFC medijev z majhno anteno z različnimi NFC čitalniki

12. April 2021
Na zahtevo stranke smo preverili kako naši NFC čitalniki berejo naše najmanjše NFC medije in smo ugotovili naslednje...

 

NFC čipi so zelo uporabni za identifikacijo raznih produktov, kjer bi navadna nalepka s kodo kazila izgled izdelka, se hitro umazala ali uničila.

NFC čipov ne moremo uporabljati za identifikacijo produktov s kovinskim ohišjem, saj kovina deluje kot Faradeyeva kletka in ne prepušča elektromagnetnega signala, lahko pa jih uporabimo za identifikacijo produktov z ohišjem iz umetne mase, lesa ali drugega neprevodnega materiala.

V tem primeru se NFC medij z brezstičnim čipom vgradi v notranjost produkta in sicer tako, da se ga zalepi na notranjo stran ohišja, zalije z umetno maso, ipd.

Za vgradnjo so običajno primerni najmanjši NFC mediji, kjer pa je značilno, da antena manjša od premera 20 mm že vpliva na razdaljo pri kateri čitalnik prebere čip in postaja le ta čedalje manjša.

Na razdaljo branja NFC čipa vpliva tudi zmogljivost čitalnika. Nekateri čitalniki delujejo dobro z mediji, ki vsebujejo večjo anteno (npr. NFC nalepke premera 25 mm, RFID kartice... ), medije z manjšo anteno pa preberejo s težavo ali pa jih sploh ne zaznajo.

V spodnji tabeli prikazujemo razdalje branja različnih NFC čitalnikov v primeru uporabe NFC medijev premera 25 mm in manjših.
 
NFC Čitalnik
NFC Medij
RD200-M1 R80UF RD300-H1-G
NFC disk 13 mm ne prebere ne prebere 0,5 cm
NFC nalepka 19x12 mm ne prebere ne prebere 2 cm
NFC nalepka premera 25 mm 1,5 cm 2 cm 4 cm
NFC obesek NTAG213 2 cm 3 cm 4 cm
Combo NFC obesek
NTAG213 + 125 kHz
na dotik na dotik 2,5 cm


Zmagovalec testa naših NFC čitalnikov je Syris RD300-H1-G in z njim so bile vse izmerjene razdalje branja večje od razdalij, ki so jih dosegali  naši ostali čitalniki.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.

Strokovni članki

Vsi članki