Tisk na kartice

Vrste tiska na PVC kartice

19. Maj 2016
Pri PVC karticah se najpogosteje uporabljajo 3 vrste tiska: termo transfer, termo re-transfer in offset tisk, ki se med seboj močno razlikujejo...
 
1. Termo transfer tisk na PVC kartice
 
Pri termo transfer tisku se grafika s pomočjo toplote prenese iz barvnega traku (v CMYK barvah ali v eni barvi) direktno na površino kartice. Tak način tiskanja je učinkovit in cenovno ugoden, vendar ni dolgoročno obstojen. Prav tako na kartici pusti 1 mm bele obrobe, saj tisk do roba ni mogoč. 
 
Termo transfer tisk je primeren predvsem za personalizacijo kartic, serializacijo z eno barvo in tisk kartic, ki se jih uporablja krajše obdobje. 

Primeri potiskanih kartic s termo transfer tehnologijo: kartice za registracijo delovnega časa z UID kodo čipa 
 
 
2. Termo re-tranfer tisk na PVC kartice
 
Pri termo re-transfer tisku postopek poteka v dveh korakih:
 • v prvem koraku tiska se celotna grafika v visoki ločljivosti zrcalno natisne direktno na hrbtno stran transparentnega filma (enako kot pri direktnem tisku);
 • v drugem koraku se nato ta transparentni film skupaj s sliko termično prilepi na kartico. Tako se podoba kartice nahaja med kartico in plastjo transparentne folije, zato je tisk kvalitetnejši in obstojnejši. Poleg tega je transparentni film večji od kartice, zato je možno tiskati podobe od roba do roba, brez bele obrobe.
Prednosti termo re-transfer tiska v primerjavi s termo transfer tiskom:
 • večja obstojnost tiska in življenjska doba kartice; 
 • možnost tiskanja na neravne površine kartic, kot so npr. pametne kartice s čipom; 
 • tiskanje v živi rob (termo transfer tiskalnik kartic mora pustiti belo obrobo, ker bi tiskanje do roba poškodovalo tiskalno glavo);
 • večja zaščita pred goljufijami, saj so termo re-transfer tiskalniki 5-10 krat dražji od navadnih termo transfer tiskalnikov in niso tako pogosti med izdelovalci kartic. 
Slabosti:
 • dražji potrošni material in dražji tiskalniki 
Termo re-transfer tisk uporabljamo za izdelavo članskih kartic društev, za izdelavo identifikacijskih kartic in pri drugih projektih z naklado od 1 kom do 500 kom.
 
 
3. Offset tisk PVC kartic
 
Pri offset tisku se grafika prenese iz enega valja z matrico na drugi (offset) valj, ta pa motiv odtisne na plastično površino. V naslednjem koraku se združi potiskano plast s podobo sprednje stani, zadnjo stran in zaščitni foliji ter se nato toplotno obdela (laminira), da se plasti med seboj zalepijo in delujejo kot celota. Taka plošča lahko vsebuje podobo do 35 kartic. V naslednjem koraku se kartice obreže na končno velikost in obliko po ISO standardu. Offset tisk je tako zelo kvaliteten in obstojen, vendar primeren za večjo količino kartic (nad 500 kom) zaradi visokega stroška priprave.
 
Nekateri proizvajalci ponujajo pod istim imenom cenejšo različico tiska, kjer se tiska direktno na površino kartice, vendar so te kartice bistveno manj obstojne in uporabljene barve lahko precej bolj odstopajo od želenih odtenkov.
 
Prednosti offset tiska v primerjavi s termo re-transfer tiskom:
 • še večja obstojnost tiska in življenjska doba kartice;
 • možnost tiskanja metalnih barv (srebrna, zlata) in barv po Pantone lestvici;
 • z večanjem naklade cena na komad pada (razlika je večja pri nakladah nekje do 20.000 kartic);
 • še večja zaščita pred goljufijami, saj je v kartice možno vgraditi varnostne elemente, kot je zaščita z UV barvo, varnostni hologrami in druge.
Slabosti:
 • pri offset tisku je običajno minimalna naklada 500 kartic. V izjemnih primerih je možno naročilo tudi manjše naklade, vendar je cena izdelave npr. 250 kartic skoraj enaka ceni izdelave 500 kartic, saj na ceno vpliva fiksni strošek tiskarskega dela, ki je skoraj enak v obeh primerih; 
 • običajni rok za izdelavo kartic z offset tehnologijo znaša 2-3 tedne. Nujne izvedbe delamo s podjetjem, ki je specializirano za hitro dobavo in dobavimo kartice že v 1 tednu ali celo prej. Cena urgentne izdelave kartic je v tem primeru približno 20% višja od rednih naročil.
Primeri kartic izdelanih z offset tiskom: kartice ugodnosti, hotelske kartice, kartice za označevanje prtljage, darilne kartice...

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki