Kaj so RFID obeski in čemu služijo?

21. April 2020
RFID obeski ali RFID ključki so plastični obeski in vsebujejo RFID čip z anteno...
 

Obstaja veliko različnih ohišij obeskov, med najbolj priljubljenimi so RFID obeski z ohišjem v obliki kapljice, dimenzije 40x32x4,5 mm. 

Ohišje načeloma ne vpliva na delovanje RFID obeskov, razen, ko gre za majhna ohišja, ki imajo zelo omejen prostor za čip in anteno. Če je antena manjša od optimalne – npr. manjša od 20 mm, potem je razdalja branja takih obeskov občutno manjša in znaša 1-2 cm. Če primerjamo različna ohišja podobnih dimenzij, potem ohišje ne vpliva na delovanje RFID obeskov in gre bolj za izbiro iz estetskega oz. praktičnega vidika.

Na trgu je velika ponudba RFID obeskov in večina je izdelana na kitajskem. Čeprav so obeski navidez enaki je lahko zelo velika razlika med obeski različnih proizvajalcev. Na nekaterih tujih spletnih straneh lahko naročite RFID obeske po neverjetno nizkih cenah ampak le ta je pridobljena na račun varčevanja pri številu ovojev v anteni, slabše kvalitete uporabljenega čipa ter vprašljive kontrole kvalitete, ki posledično povzroči, da prejeti obeski delujejo na zelo kratki razdaliji od čitalnika, hitro prenehajo delovati ali vsebujejo drugačen čip od navedenega v specifikaciji in sploh niso primerni za vaš čitalnik.

Glavni del RFID obeska je RFID čip, ki lahko deluje na frekvenci 125 kHz, 13,56 MHz ali UHF frekvenci 860 MHz do 915 MHz.

Naše stranke najpogostje kupujejo RFID obeske s 125 kHz čipom TK4100, ki je kompatibilen protokolu 125 kHz čipov EM4200, obeske s čipom iz družine MIFARE® ter druge, ki delujejo na frekvenci 13,56 MHz in so skladni z ISO1444A ter razne NFC obeske.

NFC obeski najpogosteje vsebujejo čip NTAG213, NTAG216, MIFARE Ultralight® ali Mifare  Desfire®. V družino NFC čipov spadajo tudi čipi, ki delujejo po protokolu ISO15693, kot naprimer ICODE® SLIX in tudi ti so v naši ponudbi.

Na zalogi imamo tudi obeske s kombinacijo 125 kHz čipa in NFC čipa NTAG213 ter obeske z drugimi kombinacijami čipov. Obesek z dvema čipoma v standardnem ohišju v obliki kapljice  ima običajno eno anteno manjšo kot drugo, kar povzroči krajšo razdaljo branja ene vrste čipa. 

V naši standardni ponudbi imamo obeske v obliki kapljice s številnimi čipi ter v 7 barvah (modra, siva, črna, zelena, rdeča, oranžna, rumena). Ti obeski običajno ne vsebujejo nobenih oznak, jih pa lahko tudi potiskamo.

Z UV tiskom lahko dotisnemo barvni logotip, zaporedno številko ali UID številko čipa. Število barv ne vpliva na ceno, tiskamo tudi belo barvo in prozorni UV lak.

Kodo čipa natisnemo v želenem formatu, kot jo prebere strankin RFID čitalnik. Včasih je ravno format UID kode težko izbrati, saj različni čitalniki prikazujejo isti zapis na različne načine. Pri 125 kHz čipih je privzeti format 10 mestna decimalna številka (pretvorba 8H->10D), nekateri čitalniki MIFARE® čipov privzeto preberejo 8 mest Hexadecimalno (8 HEX), za NFC pa je značilen format 14 HEX Reverse byte, ki ga podajo tudi mobilne naprave z NFC. V primeru naročila praviloma vedno izdelamo še vzorec z izpisano UID kodo, da se izpis na potiskanih RFID obeskih zagotovo ujema s potrebnim formatom za določeno aplikacijo.

Označitev oz. potisk RFID obeskov je potreben, da lahko ločimo obeske med seboj tudi s prostim očesom. UV tisk je eden izmed najbolj obstojnih tiskov in ostane nespremenjen tudi, če obeske dnevno uporabljamo ali jih pustimo dalj časa na sončni svetlobi. Z isto tiskarsko tehniko se tiska tudi označevalne table za zunanjo uporabo in druge proizvode, ki so zelo izpostavljeni sončni svetlobi in zunanjim vplivom.

Možno je naročilo RFID obeskov s katerim drugim standardnim ohišjem ali z ohišjem izdelanim po meri. Standardna ohišja so izdelana iz ABS materiala ali silikona, obstajajo pa tudi Epoxy obeski, ki so zaliti s poliuretansko smolo.

RFID in NFC obeske se uporablja za evidenco šolske prehrane, registracijo delovnega časa, v sistemih za nadzor dostopa, brezgotovinsko plačevanje (npr.v kavomatih...), za odklepanje električnih ključavnic, za zagon strojev v proizvodnji in v podobnih aplikacijah, kjer je potrebna identifikacija uporabnika.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.

Strokovni članki

Vsi članki