Kateri dejavniki vplivajo na delovanje čipov in čitalnikov

7 najpogostejših razlogov zakaj RFID čitalnik ne bere čipov

12. November 2020
V preko 10 letih delovanja na področju RFID tehnologije smo svojim strankam pomagali rešiti številne težave in spodaj je opisanih 7 napogostejših razlogov za nedelovanje RFID  čipov ali čitalnikov. Če potrebujete strokovni nasvet, smo na razpolago na info@mave.si ali na telefonu 041 884 124.

 

1.    Kovinska podlaga moti delovanje RFID čitalnika ali RFID / NFC čipa

Kovina moti delovanje RFID naprav. Če je čitalnik pritrjen na kovinsko ohišje oz. če leži na kovinski podlagi se zaradi elektromagnetnih motenj razdalja branja zmanjša ali celo popolnoma onesposobi branje. Rešitev predstavlja dvig čitalnika par mm stran od kovinske podlage ali uporaba dodatne zaščite iz feromagnetnega materiala. Čitalnik lahko dvignete z uporabo dodatne lesene ali plastične podlage.

Podobno, kot moti kovinska podlaga delovanja čitalnika, moti tudi delovanje čipa. Kovina izniči radiofrekvenčni signal in čip se ne odziva. Rešitev predstavlja uporaba medijev s posebno zaščito za na kovino iz feromagnetnega materiala, ki omogoči prehod RF signala in s tem delovanje čipa. Potrebno je vedeti, da včasih, kjub uporabi medija z zašito za na kovino, delovanje čitalnika ni povsem normalno, ker kovina vpliva tudi na čitalnik in oslabi signal. Rešitev predstavlja uporaba večjega medija z zaščito za na kovino in ta zaščita pomaga tudi čitalniku. 

2.    USB kabel ni pravi

Čeprav so na videz vsi USB kabli enaki, obstajajo USB kabli, ki služijo le napajanju in nimajo podatkovne povezave. Priporočjiva je uporaba kabla, ki je priložen k čitalniku in to običajno reši težave. Imeli smo tudi poseben primer, kjer so težave povzročale elektromagnetne motnje, saj nizkocenovni čitalniki iz serije RD80 nimajo okolpljenih USB kablov in so brez zaščite pred elektromagnetnimi motnjami. Rešitev predstavlja uporaba oklopljenega podatkovnega USB kabla ali čitalnika, ki vsebuje oklopljen kabel npr znamke Syris.

3.    Čipi niso kompatibilni s čitalnikom čeprav delujejo na isti frekvenci

Sama frekvenca delovanja čipov in čitalnika še zdaleč ni edini pogoj, da bi čitalnik lahko bral določen čip. Potrebno je preveriti komunikacijski protokol ali specifikacijo čitalnika, ki določa primernost čipov. Lep primer predstavljajo čipi Mifare Classic, ki čeprav delajo na isti frekvenci kot NFC čipi, jih nekateri čitalniki ne preberejo. Npr. nekateri starejši Android telefoni javijo Oznaka ni podprta, drugi telefoni jih preberejo vseeno. Drugi primer je ta, da večina 125 kHz čitalnikov ne bere 125 kHz EM4550 red-write. Če kupite 125 kHz čip T5577, ga je potrebno najprej inicializirati in zakodirati, ker nov je čisto prazen in ga navaden 125 kHz čitalnik ne bere.

4.    Večina NFC čitalnikov ne bere vseh tipov NFC čipov

NFC tehnologija je podskupina RFID tehnologije in jo opredeljujejo NFC standardi. Obstaja celo 5 tipov NFC medijev. Za branje teh medijev mora čitalnik podpirati protokol, po katerem delujejo izbrani NFC čipi.

-    NFC tip 1: Protokol ISO/IEC 14443-3A, čipi Broadcom Topaz
-    NFC tip 2: Protokol ISO/IEC 14443-3A, čipi  NTAG213, NTAG215, NTAG216,  Ultralight...,
-    NFC tip 3: Protokol JIS 6319-4, čip Sony FeliCa
-    NFC tip 4: Protokol ISO/IEC 14443-4A/B (čip NXP Desfire), 
-    NFC tip 5: Protokol ISO/IEC 15693, čipi NXP ICODE SLI, Texas Instruments Tag-It, EM423x, ST Microelectronics
   
Po naših izkušnjah večina čitalnikov uporablja protokol Protokol ISO/IEC 14443-4A/B in normalno bere čipe NTAG213, NTAG215, NTAG216, Ultralight, Desfire..., ti čitalniki pa ne podpirajo protokola ISO/IEC 15693 in z njimi ni možno brati čipov ICODE SLI.  Za branje čipov ICODE je primeren čitalnik Syris RD-300-H1

Navaden 13,56 MHz čitalnik ni primeren za branje NFC čipov, saj vsebuje čip, ki prebere le 4 bajte UID kode (8 mestno HEX število), čip pa ima 7 bajtni UID (14 mestno HEX število). Ker tak čitalnik prebere le del UID kode, se lahko zgodi, da ima več čipov isto kodo.

5.    Isti model RFID čitalnika prebere isti čip drugače

Če imate v svoji rešitvi več istih čitalnikov, še ne pomeni, da so vsi isto nastavljeni. Format branja UID kode in druge lastnosti se da pri nekaterih modelih da spremeniti.  Čitalniki Syris RD-200/300 imajo priloženi CD s konfiguratorjem, ki omogoča nastavljanje formata prebrane UID številke (npr. HEX ali DEC), smer branja (MSB ali LSB first), porezavo začetnih 0 ter številne druge možnosti. Zelo uporabne so tudi funkcije kot je izklop piskača, nastavljanje časovnega zamika med branji, dodatni prefix ali posfix, ipd... 
Če žeite v obstoječi sitem dodati nov čitalnik, morati preveriti, da deluje enako kot obstoječi. To lahko naredite tako, da preberete v Excel tabelo kodo, kot jo poda obstoječi čitalnik in kodo, ki jo poda novi čitalnik in ju primerjate.

6.    Čip je zaklenjen s strani ponudnika programske rešitve za beleženje delovnega časa

Nekateri ponudniki kartičnih rešitev, kot sta tudi podjetji Špica in Četrta pot, povečajo varnost svojih rešitev tako, da uporabljajo zaklenjene RFID medije, ki jih ni možno prebrati s standardnimi čitalniki ali kopirati. V tem primeru standardni mediji iz proste prodaje ne delujejo in nove medije morate kupiti pri obstoječih ponudnikih.   

7.    Medij ali čitalnik ni ustrezne kvalitete

Imeli smo več primerov strank, ki so kupile RFID medije ali čitalnike preko eBaya, Alibabe in drugih spletnih trgovin po privlačno nizkih cenah in so naleteli na nepričakovane težave. 
Navidez enaki RFID obeski se razlikujejo po kvaliteti in velikosti antene, kvaliteti čipa, kvaliteti izdelave in obeski slabe kvalitete delajo na zelo kratki razdalji oz. jih je potrebno zelo natančno prisloniti na točno določeno mesto.

Kupljene bele RFID kartice ni nujno, da imajo posebni sloj, ki omogoča, da se jih lahko potiska s termičnim tiskalnikom in teh kartic se ne da potiskali.

Pri potisku RFID kartic lahko uporabljajo tehnologijo, ki tiska na površino kartice in ne potiskajo slojev kartice posebej v fazi proizvodnje, kot se to pravilno dela. Te kartice so občutljive na praske in barve niso tako obstojne kot bi morale biti in tudi personalizirati jih ni možno.  

Priznani proizvajalec čitalnikov ACS  nas je opozoril, da je ta njihov čitalnik ACR122U najpogosteje kopiran s strani drugih kitajskih proizvajalcev in te ponujajo na Alibabi po nekonkurenčnih cenah. Ti čitalniki imajo z originalom skupni le izgled ohišja, elektronika in firmware je čisto drugi in niso kompatibilni z originalnimi. Obvestilo proizvajalca...

Strokovni članki

Vsi članki