Želite izvedeti več o NFC nalepkah?

Vse o NFC nalepkah na kratko

12. Junij 2019
NFC nalepke so podskupina RFID medijev, ki delujejo na frekvenci 13,56 MHz in so sestavljene iz čipa, antene in neke podlage z lepilom...


Obstaja več vrst NFC čipov, naše stranke najpogosteje kupujejo NFC nalepke s čipi NTAG213, NFC nalepke z večjim spominom in čipom NTAG216, ter NFC nalepke s čipom iCode SLIX, ki deluje po drugem NFC protokolu ISO15693.

NFC čip NTAG213 je en izmed najbolj pogostih NFC čipov in za identifikacijo vam ponuja možnost uporabe edinstvene UID številke, ki je običajno 14 mestna koda v Heksadecimalnem formatu ter 144 bajtov spomina, na katerega lahko zapišete poljuben url naslov, tekst in druge podatke. UID koda je vidna in je ni mogoče skriti, vsebino spomina pa je možno zakleniti s ključem. Če je vsebina neka povezava, ki mora biti berljiva za druge NFC naprave, jo lahko zaklenete, da je ni možno spreminjati, če pa gre za vsebino spomina, ki ne želite, da bi bila vidna drugim, jo lahko zakodirate s svojim ključem. Za kodiranje NFC nalepk je najenostavneje uporabiti aplikacijo NFC Tools. Čip NTAG213 je skladen s standardom ISO 14443A (NFC Type 2). Ta standard je najbolj pogost tudi pri drugih NFC čipih iz naše ponudbe, če pa stranke iščejo NFC medije po standardu ISO 15693, jim nudimo NFC čipe iCode SLIX.
 

NFC Nalepke so lahko različnih velikosti. Največ izkušenj imamo z nalepkami z anteno veliko od  19x12 mm do 76x45 mm. Pri nalepkah manjših od 20x20 mm je razdalja branja skoraj na dotik, pri nalepkah dimenzije 76x45 mm pa cca. 5 cm. Velike nalepke pokrivajo s signalom večji radij in jih je lažje uporabljati kot majhne nalepke. Nalepke z večjo anteno kot 76 x 45 mm so se v praksi pokazale kot nezanesljive, saj slabo delujejo z nekaterimi mobilnimi telefoni in drugimi čitalci z manjšo anteno.

 

Najtanjša NFC nalepka je prozorna in ima nanešeno anteno in NFC čip na tanko plastično podlago. Bele nalepke imajo običajno vsaj 2 sloja in sicer na enem je čip z anteno, drugi sloj pa je papir ali plastična folija. NFC nalepke, ki so namenjene uporabi na kovinski podlagi vsebujejo še dodatni sloj iz feritnega materiala in so že debelejše (debeline cca. 0,3 mm). Če potrebujete robustne NFC nalepke, potem so te izdelane iz več slojev PVC folije in toplotno laminirane. PVC nalepke so lahko debele tudi kot bančna kartica  (0,85 mm ali več).  

 

Tipično temperaturno območje delovanja NFC nalepk je od -10° C do 85 °C. Obstajajo tudi NFC nalepke za zahtevne temperaturne pogoje, ki so izdelane iz Poliamida in so primerne za uporabo od -40 °C do 200 °C.

 

Moč lepila na NFC nalepki lahko prilagodimo potrebam projekta in uporabimo tudi lepila znanih proizvajalcev z natančnimi specifikacijami lepila – primer: 3M 467MP 200MP Adhesive.

Sestavo papirnatih, plastičnih in drugih NFC nalepk si lahko ogledate tukaj. 

Za več informacij in strokovno svetovanje nam pišite na info@mave.si ali pokličite 041 884 124. Z veseljem vam bomo pomagali izbrati primerne medije za vaš projekt.

 

Strokovni članki

Vsi članki