Katero NFC nalepko naj izberem?

Vrste NFC nalepk

11. Marec 2016
NFC nalepke se med seboj ne razlikujejo samo po velikosti in obliki, ampak tudi po načinu izdelave.
Med različnimi proizvajalci nalepk se te izdelave malenkostno razlikujejo, vendar kljub temu lahko posplošimo in nalepke v grobem razdelimo na 6 različnih vrst...

 
Bela NFC nalepka

To je najbolj klasična (običajna/navadna) in pogosta NFC nalepka. Nalepka je sestavljena iz plasti lepila (za pritrditev skorajda na vsako podlago), plasti PET prozorne folije, nato sledi čip in antena, ter še vrhnja plast povoščenega ali plastificiranega papirja, ki malenkost zaščiti čipni del pred zunanjimi vplivi. Ta vrsta nalepke NI primerna za pritrditev na kovinske podlage.
 

Primeri belih NFC nalepk: papirnata NFC nalepka, PET NFC nalepka


NFC nalepka on-metal

Gre za posebno vrsto NFC nalepke, ki je primerna za pritrditev na kovinsko podlago. Sama nalepka je po sestavi izjemno podobna beli nalepki, le da je med lepilom in čipom še posebni feritni sloj, ki deluje kot pregrada in omogoča čipu, da lahko nemoteno deluje kljub bližini kovine. Tu je potrebno biti pozoren na to, da se nalepko nalepi z lepilno stranjo direktno na kovinsko podlago, zgornja plast s čipom pa mora biti obrnjena stran od kovinske podlage, drugače čip ne bo deloval.
 

Primer NFC nalepke z zaščito za na kovino: PET nalepka z zaščito za na kovino, PVC disk z zaščito za na kovino

'Obrnjena' on-metal NFC nalepka

Gre za posebno vrsto NFC nalepke, ki je narejena posebej za plakate ali druge predmete, kjer je zelo velika možnost, da se bo za nalepko nahajala kovina. Od običajne on-metal nalepke se razlikuje v tem, da je zaporedje plasti ravno obraten. Običajna NFC on-metal nalepka je sestavljena iz plasti čipa, posebnega feritnega sloja in lepila, da se lahko prilepi na kovinsko podlago ali elektronske naprave. Pri 'obrnjeni' NFC nalepki pa si plasti sledijo - lepilo, čip in posebni feritni sloj. Tu je potrebno biti pozoren na to, da se nalepko nalepi z lepilno stranjo na nekovinsko podlago, z zgornjo stranjo pa je obrnjena proti kovini, drugače čip ne bo deloval.
 


NFC 'dry inlay'

To je najbolj osnovna in preprosta oblika taga; pravzaprav je to čip brez zaščite. Ta vrsta taga se uporablja kot osnova za vse druge vrste tagov.
 


Prozorna NFC nalepka ('wet inlay')

V bistvu je to 'dry inlay' z lepilom. To je najtanjša nalepka, saj vsebuje le eno plast PET prozorne folije, vendar pa je posledično antena nezaščitena. Priporočljivo je, da se ta vrsta nalepke uporablja za vdelavo v predmete, ki lahko prekrijejo oz. zaščitijo čip. Zaradi svoje tanke zasnove je nalepka še posebej primerna za vdelavo v tiskovine in embalažo.
 

Primeri nalepk NFC wet inlay: naša najmanjša wet inaly nalepka dimenzije 12x19 mm, naša največja prozorna NFC nalepka 86x54 mm, prozorna NFC nalepka za ISO15693, wet inlay z NTAG216 za NFC vizitke 

NFC epoxy nalepka

Epoxy nalepka je idealna za uporabo v industriji za označevanje kovinskih izdelkov, saj ima na zadnji strani posebni feritni sloj, ki omogoča delovanje nalepke tudi na kovinski podlagi. Primerna je za zunanjo ali notranjo uporabo, odporna je na vodo, vročino in mraz. Nalepka je prevlečena s posebnim epoxy prozornim materialom, ki dodatno ščiti čip pred zunanjimi vplivi.
 


Podrobnosti:
*Bel papir/plastika: gre za plast povoščenega ali plastificiranega papirja, ki nudi minimalno zaščito čipa pred kapljicami vode in prašnimi delci. V primeru, da sledi tej plasti še epoxy plast, je nalepka vodoodporna;
*Prozorna folija: običajno je to PET prozorna folija;
*Prozorna folija + čipni del: čip je običajno natisnjen na prozorno folijo;
*Lepilo: omogoča, da se lahko nalepke nalepijo na večino podlag;
*Feritni sloj: gre za posebni sloj, ki deluje kot pregrada med čipom in kovinsko podlago. Brez feritnega sloja čip običajno v bližini kovine ne deluje ali pa je njegovo delovanje oslabljeno.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki