RFID zapestnice in kaj vpliva na razdaljo branja?

11. Februar 2020
RFID zapestnice so običajno izdelane iz silikonskega materiala in narejene za nošenje na roki. Obstajajo zapestnice različnih oblik...
 

RFID zapestnice so običajno izdelane iz silikonskega materiala in narejene za nošenje na roki. Obstajajo zapestnice različnih oblik, uporabne pa so predvsem tam, kjer ne nosimo s seboj denarnice (bazeni, savne...) ali kjer jo moramo imeti vedno pri roki (natakarji za vstop v blagajno, odpiranje vrat, ipd).
 
RFID zapestnice vsebujejo enega izmed RFID čipov in anteno. Delujejo lahko na frekvenci 125 kHz, 13,56 MHz ali UHF frekvenci (860 MHz do 915 MHz).
 
Pri RFID zapestnicah so najbolj popularni čipi EM4200, TK4100, MIFARE® Classic EV1 1k, v NFC zapestnicah pa se uporablja čipe NTAG213, MIFARE® Desfire, MIFARE® Ultralight in druge.
 
Nekatere zapestnice imajo pašček brez možnosti nastavljanja – primer navadne slikonske zapestnice, druge pa imajo pašček v obliki ure, kjer se da velikost prilagajati obsegu roke.
 
Obstajajo tudi RFID zapestnice za enkratno uporabo, ki so namenjene za kontrolo dostopa na koncertih ter v raznih zabaviščnih parkih.
 
Pri nekaterih RFID zapestnicah za enkratno uporabo je čip vgrajen v sami zapestnici, pri drugih pa je čip v plastičnem delu in ga je možno ponovno uporabiti, potiskani pašček iz blaga pa se po uporabi zavrže.
 
Nekateri ponudniki bazenski in garderobnih rešitev uporabljajo posebne ali zakodirane čipe, zato je priporočljivo, da se pred nakupom večje količine preveri ustreznost in delovanje vzorčnih zapestnic.

Na razdaljo branja vpliva velikost antene in kvaliteta čipa. V RFID zapestnicah se nahajajo plastične ploščice z anteno in čipom. Pri zapestnicah slabše kvalitete so te ploščice iz slabših in bolj krhkih materialov in s prepogibanjem pride hitro do poškodbe antene. Kvalitetnejše zapestnice imajo čip in anteno v disku iz PVC ali celo PPS materiala.

RFID zapestnice z ozkim in diskretnim paščkom vsebujejo manjšo anteno (velikosti le cca. 15 mm), zato je razdalja branja slabša kot pri zapestnicah s širšim paščkom in večjo ploščico s čipom, kjer je lahko antena velika tudi 20-25 mm.

Tretji dejavnik, ki vpliva na branje je tip čipa. Po naših izkušnjah se za RFID zapestnice s 13,56 MHz čipi splača plačati nekoliko višjo ceno za originalni čipe - npr MIFARE® Classic EV1 1k, saj dela bolj zanesljivo kot kompatibilni čipi, pri 125 kHz čipih pa ni opazne razlike.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.

Strokovni članki

Vsi članki