3 najpomembnejši nasveti za kvalitetno izvedbo

Potrebujete potisk plastičnih kartic z brezstičnim čipom?

18. Januar 2021
Tisk na plastične kartice in kartice z brezstičnimi čipi (RFID in NFC) spada v posebno kategorijo in običajne tiskarne niso specializirane za tovrstni potisk. Za potisk kartic, lahko kupite kartični tiskalnik ali pa to nalogo zaupate specializiranemu podjetju. Spodaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo koristili v obeh primerih. 

 

1.    Če imate termo transfer tiskalnik, morate paziti na pozicijo čipa

Kartični tiskalniki nižjega cenovnega razreda (od 700 € do 3000 €) običajno uporabljajo za tisk tehnologijo imenovana termo transfer tisk, kjer se grafika s pomočjo toplote prenese iz barvnega ali črnega traku direktno na površino kartice. Vsaka neravnina na površini kartice povzroči slab prenos grafike in posledično slab odtis oz. napako v tisku. Če želite potiskati brezstične RFID kartice s takim tiskalnikom, je potrebno paziti na pozicijo čipa in tiskati tam kjer ni čipa. Čip oz. neravnina zaradi čipa se včasih vidi tudi s prostim očesom in izgleda kot majhen pravokotnik dimenzije cca. 7x5 mm in se nahaja v kotu kartice, par centimetrov od roba kartice. Čip lahko najdete tudi tako, da kartico postavite pred močen vir svetlobe, kot je namizna svetilka in pogledate, kje se nahaja čip. Ta metoda je primerna za preverjanje belih RFID kartic, pri potiskanih karticah se pozicijo čipa težko najde in običajno je podana le na tehnični specifikaciji za predtisk kartic. Včasih lahko povzroči napako pri tisku tudi debelejša antena, ki je pri 125 kHz karticah običajno okrogle oblike, pri 13,56 MHz karticah pa pravokotne oblike.

Težave pri tisku brezstičnih kartic lahko povzročajo tudi praske in nečistoče na površini kartic, ki pravtako povzročijo slab prenos barv in napake v tisku. Že prstni odtisi na kartici lahko povzročijo napake v tisku in zato predlagamo, da tiskate le na nove kartice, ki še niso bile v uporabi. 

Če ugotovite, da se tisk na vaši kartici "ne prime", potem obstaja verjetnost, da kartice niso bile narejene tako, da jih je možno potiskati in da vsebujejo zgornji sloj, ki ni primeren za potisk s termičnim tiskalnikom. V tem primeru predstavlja edino rešitev uporaba UV tiska, kot se uporablja za potisk raznih drugih izdelkov. 

Termo transfer tisk se običajno uporablja za personalizacijo kartic s črno barvo ali za numeracijo kartic s črtno kodo, za barvni potisk pa priporočamo uporabljamo termo re-transfer tiska. 

2.    Za barvni potisk RFID kartic raje uporabite termo re-transfer tisk

Težavam s potiskom RFID kartic, ki jih imajo termo transfer tiskalniki se lahko izognemo z uporabo termo re-transfer tiskalnikov. Pri tej tehnologiji opravi kartični tiskalnik tisk v dveh korakih: v prvem koraku se podoba tiska s pomočjo toplote prenese na prozorno folijo, v drugem koraku pa se ta folija s podobo »termično prilepi« na površino kartice. Ker je prozorni film malenkost večji od kartice, je možno kvalitetno tiskati tudi v živi rob. Prednost termo re-transfer tiska je tudi ta, da se je vsebina potiska prenesla zrcalno na spodnjo stran prozorne folije in ko je kartica potiskana ta prozorna folija ščiti potisk pred praskami in obrabo.

Termo re-transfer tisk je običajno namenjen barvnemu potisku ali barvni personalizaciji.

3.    Večje naklade se splača potiskati med proizvodnjo v tovarni

Pri termo transfer in termo re-transfer tiskalnikih so stroški potrošnega materjala fiksni in relativno viskoki. V primeru naklade 300-500 kartic se že splača naročiti potisk kartic med proizvodnjo v offset tehnologiji, kjer je cena na kartico z večanjem naklade nižja. V tovarni se za potisk kartic uporablja offset tisk in potiska plastične pole z vsebino sprednje in zadnje stran kartic, vmes vstavi polo z brezstičnimi čipi, na zunanjo stran prozorni poli za zaščito tiska in vse skupaj termično obdela, da dobimo polo s 35 RFID karticami končne debeline cca. 0,85 mm. V naslednjem koraku se iz te pole izseka posamezne RFID kartice standardnih dimenzij. Vrhnja sloja brezstičnih kartic iz tovarne sta lahko v svetleči izvedbi (glossy) ali mat izvedbi.

Pri naročanju potiskanih RFID kartic iz tovarne je potrebno paziti, da izberete kvalitetno tiskarno, saj je na internetu poplava ponudnikov, ki se medseboj zelo razlikujejo – od majhnih garažnih tiskarn z zastarelo opremo, do korporacij, kjer jim je pomembno le vaše naročilo, pa če tudi bo to zaradi pomankljive kvalitete le eno.

Dober tiskar mora razumeti pomen točnih barvnih odtenkov, kvalitetnega potiska, kvalitetnih materialov (vključno s kvalitetnimi čipi in antenami) in se držati dogovorjenih rokov.

V podjetju Mave d.o.o. nudimo potisk kartic z lastnimi kartičnimi tiskalniki in pri naročanju kartic iz tovarne sodelujemo z rednim in preverjenim dobaviteljem.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.

Strokovni članki

Vsi članki