NFC tehnologija na telefonih znamke iPhone

Možnosti in omejitve uporabe NFC tehnologije na telefonih iPhone

22. Marec 2021
Uporabniki telefonov iPhone 7 ali novejših, z operacijskim sistemom iOS13 ali novejšim, lahko uporabljajo NFC tehnologijo. Ti telefoni poleg plačevanja z Apple Pay omogočajo tudi branje NFC čipov in pisanje nanje ter uporabo NFC tehnologije v raznih  aplikacijah. V tem prispevku smo predelali nekaj tipičnih vprašanj povezanih z NFC tehnologijo na teh napravah.
Katere verzije telefonov iPhone podpirajo NFC?

Vse funkcionalnisti NFC tehnologije podpirajo telefoni od verzije iPhone 11 ali novejši. Na teh napravah se NFC tehnologija obnaša enako kot na Android napravah. Med verzijo iPhone 6 in 11 je Apple šele uvajal NFC tehnologijo in je delovala z nekaterimi omejitvami.
iPhone 6 omogoča zgolj plačevanje preko NFCja, ne omogoča pa branja ali pisanja NFC tagov, niti s pomočjo aplikacije.  Za branje NFC tagov z iPhone 7, 8 ali X je bil potreben zagon namenske aplikacije, iPhone 11, XR, XS in novejši berejo NFC tage samostojno, brez dodatno nameščenih aplikacij.

Kako deluje NFC na iPhonu?

NFC tehnologija (Near Field Communication) omogoča brezstično izmenjavo informacij med dvema elektronskima naparavama ali med čitalnkom in čipom. iPhoni z NFC tehnologijo lahko komunicirajo z bančnim terminalom in omogočajo plačevanje, lahko komunicirajo z drugim iPhonom, lahko preberejo vsebino NFC nalepke ali zapišejo neko vsebino na NFC čip.

Tudi iPhoni uporabljajo funkcijo Background Tag Reading, ki omogoča, da telefon zazna NFC čip brez zagona posebne aplikacije. Za branje NFC čipa je dovolj le, da je zaslon osvetljen (telefona ni potrebno niti odklepati).

Branje je izklopljeno, ko se pojavi odčitek NFC čipa, če je vklopljena aplikacija Wallet ali apple Pay, če je v uporabi kamera, če je naprava v letalskem načinu ter če je naprava zaklenjena po ponovnem zagonu.

Kateri NFC tagi delujejo z iPhone?

iPhone podpira NFC čipe NFC forum standarda Type 1, 2, 3, 4 in 5. Priporočamo uporabo NTAG serijo čipov, kot na primer NTAG213, NTAG216,…

Vsak NFC tag vsebuje NFC čip, anteno in medij, kateri združuje čip in anteno. NFC tagi so lahko v obliki PVC kartic, nalepk, obeskov, zapestnic, plastičnih diskov… 

Katero aplikacijo naj uporabim za zapisovanje NFC tagov?

Na voljo je mnogo aplikacij, ki omogočajo branje in pisanje NFC tagov. Mi vam priporočamo uporabo aplikacije TagWriter, istega proizvajalca, ki proizvaja tudi čipe, NXP. Aplikacija je brezplačna in zanesljiva. 

Kodiranje NFC tagov z iPhone-om
1.    Odprite aplikacijo TagWriter in izberite »New«
2.    Iz seznama izberite kaj želite zakodirati na NFC tag. 
3.    Vnesite željene podatke
4.    Ko ste vnesli željene podatke, izberite »Save and write«. Pojavilo se bo obvestilo »Ready to scan«. Prislonite NFC tage k napravi. Običajno imajo iPhone naprave NFC anteno na zgornjem robu telefona. 
5.    Ko aplikacija zaključi z kodiranjem, vam sporoči »Write NDEF message successful«. Vaš tag je bil uspešno zakodiran in ga lahko začnete uporabljati. 

Kakšna je razdalja branja in pisanja na NFC čipe?

Razdalja branja in pisanja na NFC čipe je običajno le 1-5 cm.  Le ta je nekoliko odvisna od velikosti antene in kvalitete čipa ampak je zaradi varnosnih razlogov zelo omejena. NFC tehnologija spada v tako imenovano Proximity področje, torej podpira delovanje v neposredni bližini. 
 

Strokovni članki

Vsi članki