Preprosti odgovori, ki vam bodo v veliko pomoč

Katere RFID kartice se da skopirati in še več zanimivih vprašanj naših strank

26. Februar 2021
V tem prispevku smo na kratko odgovorili na pogosta in zanimiva strokovna vprašanja naših strank. Če potrebujete strokovni nasvet, smo na razpolago na info@mave.si ali na telefonu 041 884 124.


Imam pametni telefon, ki nima NFC tehnologije. Ali lahko kupim NFC nalepko in potem uporabljam razne NFC funkcije, kot je plačevanje s telefonom, ipd.?

Standardna NFC nalepka žal ne bo dovolj, saj ne nadomesti funkcij, ki jih opravlja NFC telefon.
Te nalepke ne morete uporabiti za plačevanje in ne more nadomestiti plačilne NFC nalepke, ki jo dobite pri nekaterih bankah. Po naših informacijah tudi kopiranje bančne NFC nalepke na novo prazno NFC nalepko ni mogoče.

Ali lahko kupim NFC nalepko in z njo plačujem v trgovini?

Ne, naša NFC nalepka je le prazen medij in z njo ne morete plačevati v trgovini. Za plačevanje potrebujete NFC nalepko, ki jo dobite v nekaterih bankah.

Ali vaše kartice delujejo s sistemi od Špice ali Četrte poti?

Ne, nekateri ponudniki kartičnih rešitev uporabljajo zaklenjene medije in tovrstne kartice ali obeske lahko dobite le pri ponudniku rešitve.

Ali vaše standardne kartice delujejo s kontrolo dostopa znamke Salto, Samsung,  Nuki?

Naprave za kontrolo dostopa omenjenih znamk uporabljajo zaklenjene čipe in take čipe je možno upiti le pri zastopnikih teh znamk.

V službi smo dobili za registracijo delovnega časa nove NFC kartice.  Ali lahko NFC telefon simulira NFC kartico in ga uporabim namesto kartice?

NFC telefon ne more simulirati NFC kartice. Princip delovanja NFC telefona je drugačen kot v primeru kartice. Telefon se z NFC čitalnikom "pogovarja", kartica pa le sporoča svoje podatke.
NFC koda, ki jo poda telefon se  spreminja in  je ne morete uporabiti za prijavo  v program ali za odpiranje vrat.

Imamo tablico, ki je napaja preko USB vrat. Ali lahko gor priključimo tudi RFID čitalnik in ga uporabljam, ko se tablica polni?

Ne, to ne bo delovalo. Na tablice ki se napajajo preko USB vrat ne morete priključiti dodatnega USB čitalnika (tudi če bi uporabili USB hub), saj ko se naprava napaja preko USB nima vklopljenega podatkovnega načina in komunikacija z drugimi napravami je onemogočena.

Ali lahko z NFC telefonom skopiram NFC kartico?

NFC rešitve raznih ponudnikov pogosto temeljijo na uporabi edinstvene številke, ki jo ima vsak NFC čip. Te številke ni mogoče skopirati ali simulirati s telefonom.
S telefonom lahko skopirate le vsebino spomina. Skopirate lahko url povezavo, ki ste jo zapisali v spomin, vsebino digitalne vizitke in drugo vsebino, če le ta ni zaklenjena s posebnim ključem.

Katere RFID kartice se da skopirati?

Danes je mogoče kupiti preko azijskih spletnih trgovin napravo za kopiranje 125 kHz čipov. Ta naprava prebere UID kodo iz obstoječe kartice in jo zakodira v zapisljivi 125 kHz čip T5577.
Ko prislonimo kopijo RFID kartice k čitalniku, se le ta obnaša kot original. Zapisano kodo v čipu T5577 je možno kasneje povoziti z novo kodo.
V primeru frekvence 13,56 MHz je kopiranje bolj kompleksno in je odvisno od posameznega čipa. Nekaj primerov smo videli le na Youtube.

Izgubil sem študentsko, dijaško, osebno ali lahko naredite duplikat?

Ne, pri nas tiskamo le kartice za naročnike, ki imajo pravico do izdajanja kartic. Kartic, ki bi bile podobne uradnim dokumentom  oz. če vsebujejo državne simbole, registrirane blagovne znamke, ipd. ne tiskamo.

Kupili smo čitalnik / obesek, ki izgleda isto kot naš obstoječi ampak ne dela. Kaj lahko naredimo?

Pri RFID medijih in čitalnikih je potrebno biti zelo pozoren na oznake ali specifikacijo posameznega medija. Ohišja čitalnikov in obeskov pogosto izgledajo identično, elektronika pa je lahko popolnoma drugačna. Tudi če ste kupili obesek s čipom, ki naj bi popolnoma ustrezal specifikaciji proizvajalca, obstaja možnost, da ne bo deloval, saj mogoče obstoječi sistem uporablja zaklenjene obeske.

Tudi pri čitalnikih je potrebno paziti na najmanjše podrobnosti. Naprimer čitalnik Promag PCR300 MU-01 da na izhodu UID kodo v HEX formatu, čitalnik  PCR300 MU-10 pa zakodirano UID kodo, ki jo je možno uporabiti le s posebno aplikacijo in je neuporabna za druge uporabnike. Navidez identični čitalnik obstaja v več kot destetih različicah in sam izgled ne pove prav nič. Od priznanega proizvajalca čitalnikov ACS smo prejeli celo obvestilo, da so se pojavili ponudniki, ki prodajajo ponaredke njihovih najbolj prodajanjih čitalnikov.

Ali poskrbite za montažo in servis sistemov za kontrolo dostopa tudi v drugih slovenskih regijah?

Ja, z ekipo monterjev in serviserjev pokrivamo celotno slovenijo in montaže ter servis opravljamo v vseh regijah.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.

Strokovni članki

Vsi članki