Oglejte si opis raznih NFC medijev ter njihove prednosti

Kako izbrati pravi NFC medij za svojo aplikacijo?

05. Februar 2019
NFC tehnologija omogoča, da s pomočjo mobilnega telefona ali NFC čitalca preberemo NFC čip in postaja čedalje bolj prisotna v sodobnih informacijskih rešitvah, ker je potrebno hitro identificirati določenega uporabnika ali predmet. Uporablja se jo lahko v mobilnih rešitvah, ker se prisloni mobilni telefon k NFC nalepki ali drugemu NFC čitalniku in v klasičnih namiznih rešitvah, ker se prisloni NFC kartico k NFC čitalniku, ki je priklopljen na osebni računalnik. 

NFC medij vsebuje NFC čip, anteno in neko ohišje. Najpogostejši NFC mediji so...


NFC nalepke, NFC oznake, NFC kartice, NFC zapestnice in NFC obeski. Na izbiro medija vpliva narava aplikacije in okolje, kateremu je medij izpostavljen. Za plačevanje se pogosto uporablja NFC kartice, za kontrolo dostopa v objekt se uporablja NFC obeske, za prijavo v računalnik NFC zapestnice, za identifikacijo knjig v knjižnicah NFC nalepke, razne NFC oznake pa v industriji in rešitvah po meri. 

Prvi korak pri izbiri NFC medija je izbira ustreznega čipa. Najbolj pogosta je uporaba NFC čipov NTAG213, ki imajo 144 bajtov spomina. Če potrebujemo več spomina, je na razpolago čip NTAG216 z 888 bajti spomina ali Desfire čipi z 2k, 4k ali 6k spomina. Poleg omenjenih čipov obstajajo tudi drugi NFC čipi ampak v tem članku navajamo le te, ki se najpogosteje uporablja in jih je možno dobiti pri običajnih proizvajalcih NFC medijev. 
 
NFC nalepke so najbolj preprosti NFC mediji. Ene vsebujejo samo plastično podlago in anteno s čipom, druge imajo tudi papirnati ali plastični sloj, tretje pa vsebujejo še zaščito za namestitev na kovino. Najbolj pogosta velikost NFC nalepk je krog 25 mm, pravokotnik 50x30 mm in podobno vse do 86x54 mm. Pri manjših nalepkah od 20 mm se razdalja branja manjše in pravtako velike NFC nalepke ne delujejo najbolje z vsemi NFC čitalniki in mobilnimi napravami.

NFC oznake (tagi, diski, ploščice) so različnih velikosti in oblik. Razlika med NFC oznako in NFC nalepko je ta, da je ima oznaka običano bolj robustno ohišje iz plastičnega materiala. NFC oznake so lahko tudi iz temperaturno obstojnega PPS materiala, ki je lahko določen čas izpostavljen tudi temperaturi 220 °C.

NFC kartice so kartice standardnih dimenzij, kot bančna kartice (86x54 x 0,85 mm) in so priročne za nošenje v denarnicah. NFC kartice so lahko potiskane s poljubno vsebino in personalizirane z imeni, dodatnimi črtnimi ali QR kodami in podobno.

NFC zapestnice so običajno iz silikonskega materiala in narejene za nošenje na roki. Obstajajo zapestnice različnih oblik in uporabne so predvsem tam, kjer ne nosimo s seboj denarnice (bazeni, savne...) in kjer jo moramo imeti vedno pri roki (natakarji za vstop v blagajno, odpiranje vrat, ipd). 

NFC obeski so iz plastike obstaja veliko različnih ohišij. Ohišje ne vpliva na delovanje obeska in gre bolj za izbiro iz estetskega in praktičnega vidika.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki