FFDM material, ki omogoča, da delujejo RFID čipi tudi na kovinski podlagi

Kako deluje zaščita za namestitev RFID čipov na kovino?

22. Maj 2020
V tem članku opisujem s preprostimi besedami zelo komplekni pojav, ki povzroči, da je branje brezstičnih medijev v bližini kovine oslabljeno ali celo nemogoče in kako lahko dosežemo najboljše rezultate, ko je potrebno uporabljati RFID tehnologijo v bližini kovine.


Kovina predstavlja nepremagljivo oviro za elekomegnetni signal, ki ga uporabljajo RFID in NFC mediji. Če je kovina obdaja vir elektromagnetnega signala, to predstavlja Faradeyevo kletko, skozi katero signal ne more. 

Podobno se zgodi tudi če so RFID in NFC mediji nameščeni direktno na kovinsko podlago, saj kovina močno oslabi signal in branje čipa ali pisanje ni več možno. Ko se elektromagnetni signal zadane ob kovino nastanejo vrtinčni tokovi (angl. Eddy current) in čip ne prejme dovolj energije za delovanje.

Do motenj v delovanju lahko pride celo če je RFID čitalnik nameščen na kovinskem ohišju, kot je ohišje parkirnega terminala, ohišje računalnika, stroja, ipd., saj kovina oslabi tudi delovanje čitalnika.

Da bi se temu izognili moramo uporabiti zaščito iz feritnega materiala Flux Field Directional Material (FFDM), ki jo proizvajalci RFID medijev imenujejo tudi on-metal zaščita, antimetal zaščita, ipd.

Če je FFDM material nameščen med anteno in kovinsko podlago, bo povzročil pretok signala in vrtinčni tokovi ne bodo tako močni, da branje čipa ne bi bilo možno. 

Obstaja veliko proizvajalcev FFDM materiala in kvaliteta ter cena se lahko zelo razlikuje. Najkvalitetnejše zaščitne materiale se uporablja v mobilnih telefonih, kjer so nameščeni med baterijo in anteno NFC čitalnika. Primer takega materiala je EM15TF, ki ga proizvaja podjetje 3M.

RFID in NFC mediji običajno vsebujejo manj kvalitetne in cenejše zaščitne materiale, ki pa svoje delo več kot odlično opravijo.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.

Strokovni članki

Vsi članki