BioPVC™ kartice

Kaj so biorazgradljive PVC kartice

16. December 2015
BioPVC kartice se razgrajajo nekje od 19 do 29 mesecev, v optimalnih pogojih z veliko vlage, UV-svetlobe in kisika pa celo v 6 mesecih.

In ne, bio kartice se ne razgrajajo na vedno manjše delce in nato na mikro delce, ki običajno močno onesnažujejo okolje kot običajna plastika, ampak se s pomočjo dodanih aditivov popolnoma biološko razgradijo. Biološka razgradljivost materiala pravzaprav pomeni njegovo sposobnost razpadanja v naravnem okolju in glavni mehanizmi pri tem razpadu so UV-svetloba, vlaga, kisik, toplota in encimsko delovanje mikroorganizmov. Pri tem razpadanju postopoma pridemo do organskega materiala, bolje poznano kot biomasa ali kompost. BioPVC™ plastika je lahko popolnoma reciklirana skupaj z ostalo plastiko bazirano na oljni osnovi.

Verjetno ste se že vprašali kaj vam bo takšna kartica, ki bo v dobrem letu in pol doma preprosto "izginila". Brez skrbi, gre za popolnoma enako kartico kot je običajna PVC plastična kartica in se pri normalni uporabi ne bo razgradila tako zlahka. Zaradi dodanega aditiva je moč opaziti le to, da BioPVC™ kartica s časoma postane temnejša (približno v dveh letih pri običajni uporabi), kar se pravzaprav opazi le pri belih karticah, pri potiskanih pa drastične spremembe ni moč opaziti. Testi so pokazali, da kartica začne hitreje razpadati šele, ko jo razrežemo in izpostavimo UV svetlobi, vse dotlej pa je proces zelo počasen.

BioPVC™ kartice ne vsebujejo težkih kovin ali drugih strupenih snovi in so prestale vse opravljene teste ASTM D3826 in ASTM D5208-1 (American Society of Testing and Materials) ter CE standarde.

BioPVC™ kartice so lahko enako potiskane kot običajne PVC kartice, glossy ali mat, z RFID čipom ali brez. 

Dobra novica pa je tudi ta, da se njihova cena bistveno ne razlikuje od običajnih PVC kartic.


Strokovni članki

Vsi članki