Brezstična tehnologija

Kaj je NFC

22. Februar 2016
NFC tehnologija je v zadnjem letu postala izjemno popularna po zaslugi bančnih kartic, ki nam po novem omogočajo brezstično plačevanje manjših nakupov brez vtipkavanja PIN kode. Nekako se je NFC tehnologije v Sloveniji prijel izraz brezstična tehnologija ali brezkontaktna tehnologija...

Kaj je NFC (Near Field Communication)?
 
NFC standard zajema visokofrekvenčno brezkontaktno komunikacijo kratkega dosega, ki omogoča izmenjavo majhne količine podatkov med dvema napravama na razdalji nekaj centimetrov. Torej komunikacijo brez neposrednega stika in od tu izhaja izraz brezstična ali brezkontaktna tehnologija. NFC tehnologija temelji na obstoječi RFID tehnologiji (ISO 14443) in poteka na frekvenčnem pasu 13,56 MHz. 
 
NFC tehnologija zajema bralno/pisalne naprave, ki so lahko USB naprave ali prenosni telefoni ter NFC mediji. NFC mediji so narejeni v zelo preprosti obliki, kot so NFC nalepke, NFC obeski, NFC kartice in drugi NFC tagi.
 
Z NFC bralno/pisalno napravo lahko podatke s pasivne naprave beremo in/ali nanjo zapišemo, NFC mediji pa običajno vsebujejo UID čipa in neko vsebino (npr. določen spletni naslov).
 
Za branje vsebine iz NFC medija je potrebno le približati NFC napravo k NFC mediju in komunikacija bo potekala povsem avtomatsko. Primer naprave za branje in pisanje na NFC čipe je čitalnik ACR 1252

Možna je tudi komunikacija peer to peer med dvema bralno/pisalnima napravama, kot na primer med dvema NFC telefonoma.
 
Razdalja branja
 
NFC je omejen na zelo majhno bralno razdaljo, običajno 1 do 3 cm. Bralno območje je sicer odvisno od različnih dejavnikov:
  • velikost NFC taga (običajno večji kot je tag oz. oznaka, večja je razdalja branja),
  • vrsta taga (več kot je materiala med NFC anteno in NFC čitalnikom, krajša je razdalja branja. Npr. NFC silikonska zapestnica ima krajšo razdaljo branja kot pa NFC nalepka),
  • podlaga namestitve taga (kovine motijo ali celo onemogočijo delovanje NFC tagov),
  • vrsta NFC čitalnika (USB NFC čitalniki imajo navadno večji doseg branja kot pa NFC telefoni),
  • vrsta NFC čipa (na voljo so že nove različice NTAG čipov, ki imajo tudi večjo bralno razdaljo). 
Načeloma je namen NFC čipov čim manjša razdalja branja, zato v primeru, da želite večjo razdaljo branja priporočamo uporabo drugih RFID ali UHF čipov.

 
Vrste NFC čipov
 
NFC Forum določa standarde glede NFC tehnologije, kar hkrati pomeni, da tudi določa specifikacije NFC čipov. Najbolj popularni čipi pa so naslednji: MIFARE Ultralight®, MIFARE Ultralight® C, NTAG203, NTAG213, MIFARE DESFire® 2K/4K in nekateri drugi.
 
Leta 2010 se je zgodila velika sprememba na področju NFC tehnologije, saj je NFC forum izločil najbolj popularne čipe tipa MIFARE Classic® S50 in S70 in novejše NFC naprave teh čipov ne berejo.
 
 
*Pri dolžini URL in dolžini teksta je število znakov napisano na približno, saj različni znaki zavzamejo različno količino prostora. Večino NFC čipov je možno brati tudi s standardnimi HF RFID čitalniki.
 
 
NFC Forum
 
NFC je svetovno industrijsko telo, ki promovira NFC in zagotavlja interoperabilnost (zmožnost informacijskih sistemov in poslovnih procesov, ki jih ti sistemi podpirajo, za izmenjevanje podatkov, informacij ter znanj) med NFC oznakami (tagi), napravami in storitvami. V NFC forumu sodelujejo mnoga tehnološka podjetja in ponudniki storitev kot so: Google, Sony, Samsung, NXP, LG idr. 
 
NFC Forum Type Tags:
 
NFC Forum Type 1: temelji na standardu ISO14443A. Tagi so read/re-write, uporabnik pa jih lahko konfigurira tako, da postanejo read-only. Na voljo so pomnilniki med 92 bajtov in 2 KB, najpogostejši tag je Topaz s 512 bajtov spomina.
NFC Forum Type 2: najbolj pogosta taga sta NXP MIFARE Ultralight in NTAG203 s 46 in 137 bajtov spomina. Ta tip je kompatibilen z večino novejših mobilnih telefonov.
NFC Forum Type 3: temelji na standardu Felica.
NFC Forum Type 4: temelji na standardu ISO14443 A in B. Najpogosteje se uporablja čip tipa MIFARE DESFire 2K in 4K.
NFC Forum Type 5: uporaba standarda ISO/IEC15693 kot NFC standarda. Najpogostejši čip je ICode SLI. (Op. ta tip je bil sprejet šele pred kratkim, zato nekatere NFC naprave še ne berejo čipov tipa ICode SLI). 

Več o NFC forumu si lahko preberete na njihovi spletni strani: http://nfc-forum.org/

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki