Domov / RFID in NFC mediji / NFC nalepke po meri

NFC nalepke po meri
(ID artikla: 1020)

NFC nalepke so posebna vrsta RFID medijev, s papirnato ali plastično površino in z lepilnim slojem na spodnji strani in vsebujejo standardni NFC čip in anteno, ki jo zazna signal čitalnika.

Obstaja več vrst NFC čipov. Naše stranke najpogosteje kupujejo NFC nalepke s čipi, ki so skladni s standardom ISO 14443, torej NTAG213, NTAG215 in NTAG216 z večjim spominom in Mifare DESFire® čipe, ki uporabljajo strojni kriptografski mehanizem 3DES, in NFC nalepke s čipi ICODE® SLIX, ki deluje po drugem NFC protokolu ISO 155693. NFC nalepke se običajno natisnejo med postopkom proizvodnje, kar zagotavlja najvišjo možno raven kakovosti.

Navadno se uporabljajo za marketinške aplikacije, v javnem prometu, brezgotovinsko poslovanje, za identifikacijo izdelka ali osebe itd.

Za povpraševanje, ponudbo ali če imate vprašanje, pošljite e-mail na naslov: info@mave.si ali pokličite številko 041 884 124 in z veseljem vam bomo pomagali.
Informativni obrazec
Pošljite nam povpraševanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.
Vaše sporočilo je bilo poslano!
Nazaj

Ime in Priimek:
Podjetje:
E-mail:
Telefon:

Artikli, količina, rok:

OPIS

Nekatere aplikacije zahtevajo uporabo posebnih NFC nalepk, ki se jih ne da kar kupiti ampak jih je potrebno posebej izdelati. V takih primerih se pogovorimo z naročniki in skupaj s tehnologi definiramo NFC nalepke po meri. 

Za izdelavo kvalitetnih NFC nalepk po meri potrebujemo odgovore na spodnja vprašanja:

1. Za kakšno aplikacijo gre? Gre za masovno uporabo NFC nalepk za kratek čas ali gre za majhno količino posebnih NFC nalepk, ki bodo izpostavljene težkim pogojem in je zahtevana dolga življenska doba? 

2. Kakšna so pričakovanja glede NFC čipa? Potrebujete čim cenejši čip z majhnim spominom ali se kaj zapisuje na čip? Koliko podatkov se zapisuje na čip? Je potrebno uporabiti čip z višjim nivojem varnosti ali so dovolj osnovni NFC čipi?

3. Kje bo nalepka nameščena? Kakšna je željena velikost nalepke?

5. Bo nameščena na kovini in zahteva posebno zaščito za na kovino?

6. Gre za uporabo v zaprtih prostorih ali na prostem (temperatura, vlaga, UV žarki, izbira pravega lepila)?

7. Kakšna je pričakovana razdalja branja? Včasih naročniki želijo uporabiti NFC nalepke za branje na prevelikih razdaljah in takrat je bolj smiselna uporaba UHF čipov.

8. Kakšne so zahteve za potisk? Je potisk na vseh NFC nalepkah enak ali je potreben tudi za dotisk spremenljivk, kot je serijska številka, UID čipa, QR koda, črtna koda... 

Pri NFC nalepki ali NFC oznaki sta čip in antena nameščena med dva tanka papirnata ali plastična sloja. Pri uporabi na kovinskih površinah mora NFC nalepka imeti dodatno zaščitno plast, saj sicer ne bo delovala. Ta poseben sloj je iz feritnega materiala, pravimo pa mu tudi »protikovinski sloj« ali »zaščita za uporabo čipov na kovinski podlagi«. 

Najpogostejši NFC čipi pri nalepkah – NTAG čipi

Najpogosteje uporabljen NFC čip pri NFC nalepkah je NTAG213, ki je skladen s protokolom ISO/IEC 14443 (tip A) in ima 7-bajtov dolg UID. To je edinstvena ID številka čipa, ki jo zakodira proizvajalec čipa in je ni možno spremeniti. Vsebuje pomnilnik EEPROM, v katerega lahko uporabnik shrani do 144 bajtov podatkov, kar je enako URL naslovu dolgemu 136 znakov. Pomnilnik lahko nastavite na funkcijo »Read-Only« in tako onemogočite kakršno koli spreminjanje podatkov.

Če NFC nalepka vključuje URL naslov, večina NFC naprav ob branju samodejno odpre URL v privzetem spletnem brskalniku. V primeru zapisovanja podatkov na NFC čip lahko zakodirate spomin s svojim ključem in vsebina ne bo vidna drugim.

ID številka čipa je vpisana med izdelavo čipov in je javno vidna vsem NFC čitalnikom. To ID številko se običajno uporablja kot identifikator, ki uporabniku omogoči dostop do ostalih podatkov v podatkovni bazi aplikacije.

Čipi NTAG213 se običajno uporabljajo za:

- marketinške aplikacije (zapisi URL, video povezave, navigacija do ciljnega naslova itd.), 
- identifikacijo oseb ali izdelka (povezave do spletnih mest, YouTube, družbenih omrežij),
- predstavitev izdelka (URL povezave),
- povezave Bluetooth, konfiguracijo Wi-Fi in drugo.

Velikost pomnilnika čipa NTAG213 je običajno hitro premajhna že če želimo vanj shraniti vsebino elektronske poslovne vizitke. Za tovrstno uporabo priporočamo čip NTAG215 s 504 bajti pomnilnika EEPROM ali čip NTAG216 z 888 bajti pomnilnika EEPROM. Čipe NTAG proizvaja podjetje NXP Semiconductors. Čas hrambe podatkov za te čipe je 10 let.

NFC čipi MIFARE DESFire® 

Pri uporabi NFC čipov za namene, ki zahtevajo še večjo zmogljivost pomnilnika EEPROM in dodatne zaščitne ukrepe, priporočamo čipe MIFARE DESFire® s pomnilnikom EEPROM v velikosti 2-8 kB bajtov podatkov. V letu 2020 je proizvajalec razširil družino proizvodov DESFire s tretjo generacijo NFC čipov, ki se imenuje »EV3« in ima nekaj novih značilnosti, vendar pa je tudi združljiva s prejšnjima različicama, imenovanima »EV1« in »EV2«.

Razlike med verzijami MIFARE DESFire® EV1, EV2 in EV3 so podane v dokumentu:
https://www.nxp.com/docs/en/application-note/AN12752.pdf

Čipi DESFire® uporabljajo strojni kriptografski mehanizem 3DES ali AES za zagotavljanje zaupnosti in zaščito celovitosti prenosa podatkov. Imajo 7-bajtni UID, čas hrambe podatkov za te čipe je 25 let. So izdelek istega proizvajalca kot NTAG čipi, vendar pa so dražji.

Čipi MIFARE DESFire® se običajno uporabljajo za:
- varen nadzor dostopa,
- javni prevoz,
- brezgotovinsko poslovanje,
- vstopnice in vozovnice. 

NFC čipi ICODE®

Tretja vrsta najbolj razširjenih NFC čipov so čipi ICODE®, ki so skladni s protokolom ISO/IEC 15693 in ISO 18000-3M1 (NFC čipi tipa 5). Ti čipi NFC omogočajo večje razdalje branja (s posebno opremo do 1,5 m), imajo 8-bajtne UID številke in čas hranjena podatkov znaša 50 let.

Običajno uporabljamo čip ICODE® SLIX ali SLIX 2, obstajajo pa tudi ICODE DNA in drugi ICODE čipi.

Čipi ICODE® se običajno uporabljajo za:
- knjižnice,
- preverjanje pristnosti izdelka,
- identifikacijo potrošnega materiala in opreme,
- industrijo.

NFC čipi za namestitev na kovinski podlagi

Če NFC čip postavite na kovinsko površino, bodo magnetni tokovi povzročili vrtinčne tokove in povzročili nedelovanje NFC čipa.

NFC nalepke za na kovino morajo imeti posebni sloj iz feritnega materiala, ki se imenuje »protikovinski sloj« ali »sloj za uporabo na kovinski podlagi«, ki preusmeri magnetne tokove in omogoči delovanje čipa. Vendar je potrebno vedeti, da kovina vpliva tudi na delovanje čitalnika in v teh primerih nekateri čitalniki delujejo bolje kot drugi.

Lepilo za NFC nalepke

Pri običajni in kratkotrajni uporabi NFC nalepk uporabimo navadna anorganska lepila, pri dolgoročni uporabi pa priporočamo uporabo visokokakovostnih 3M lepil. 
Eno od 3M lepil, ki ga uporabljamo je 3M 467MP 200MP, ki je zelo viskozno ter odporno na visoko temperaturo in vlago, poleg tega pa lahko dolgoročno ohrani visoko viskoznost, tudi pri višjih temperaturah.


Dimenzije NFC nalepk

NFC nalepke so lahko različnih velikosti. Dimenzija nalepke je običajno prilagojena velikosti antene. Največ izkušenj imamo z nalepkami z anteno veliko od 19 x 12 mm do 76 x 45 mm. 

Pri nalepkah manjših od 20 x 20 mm je razdalja branja skoraj na dotik. Manjših nalepk ni mogoče prebrati z vsemi NFC napravami. Nekatere naprave lahko preberejo manjše NFC transponderje s premerom okrog 15 mm, druge pa ne. Naša največja NFC nalepka z večjo anteno velikosti 76 x 45 mm, ima razdaljo branja približno 5 cm. Velike nalepke pokrivajo s signalom večji radij in jih je lažje uporabljati kot majhne nalepke. Nalepke z večjo anteno kot 76 x 45 mm so se v praksi pokazale kot nezanesljive, saj slabo delujejo z nekaterimi mobilnimi telefoni in drugimi čitalci z manjšo anteno. Velikost antene mora biti torej med 20 x 20 mm in 76 x 45 mm. Najbolj razširjene so NFC nalepke v velikosti 25 mm, z anteno v velikosti 23 mm.

Najtanjša NFC nalepka je prozorna in ima nanešeno anteno in NFC čip na tanko plastično podlago (NFC wet inlay). Bele nalepke imajo običajno vsaj 2 sloja, in sicer na enem je čip z anteno, drugi sloj pa je papir ali plastična folija. NFC nalepke, ki so namenjene uporabi na kovinski podlagi vsebujejo še dodatni sloj iz feritnega materiala in so že debelejše (debeline cca. 0,3 mm). Če potrebujete robustne NFC nalepke, potem so te izdelane iz več slojev PVC folije in toplotno laminirane, zato lahko dosežejo debelino bančne kartice (0,85 mm ali več).

Tipično temperaturno območje delovanja NFC nalepk je od -10° C do 85 °C. Obstajajo tudi NFC nalepke za zahtevne temperaturne pogoje, ki so izdelane iz poliamida in so primerne za uporabo pri temperaturah od -40 °C do 200 °C.


NFC nalepke tiskane s tehnologijo offset tiskanja

Naše potiskane NFC nalepke so običajno prevlečene z belo PET folijo, ki je natisnjena z barvnimi logotipi ali grafičnim ozadjem. Na njih so lahko natisnjeni tudi spremenljivi podatki, kot so serijske številke, ID številke čipa itd. Pri barvnem tisku običajno uporabljamo tehnologijo offset tiskanja v CMYK barvah, postopek pa kombiniramo s sitotiskom, ko je treba uporabiti pantone barve ali kovinske učinke (zlate ali srebrne barve, bleščice itd.). Potiskana NFC nalepka lahko vključuje dodaten prosojni sloj, ki ščiti grafiko pred praskami in obrabo.


Običajna potiskana NFC nalepka za uporabo na kovinskih površinah vključuje naslednje sloje: 

1. prozoren zaščitni sloj,
2. sloj z barvno grafično podobo, 
3. sloj z NFC čipom in anteno,
4. sloj z zaščito za uporabo na kovinski podlagi, 
5. sloj z lepilom.

Katero programsko opremo uporabiti za kodiranje NFC nalepk

Za kodiranje NFC nalepk lahko uporabite mobilni telefon, ki ima nameščeno eno od številnih NFC aplikacij, na primer NXP Tag Writer, NFC Tools itd. Do nedavnega so bile tovrstne aplikacije na voljo samo za telefone z operacijskim sistemom Android, zdaj pa lahko kodiranje izvajate tudi z iPhonom in drugimi napravami.

Pri kodiranju večje količine NFC nalepk lahko uporabite NFC čitalnik ACR1252U in izbrano aplikacijo drugih ponudnikov, na primer GoToTags NFC kodirnik.

Za pripravo ponudbe prosimo, da nam sporočite, katero vrsto NFC nalepk potrebujete, v kakšni količini, katero vrsto čipa želite in ostale specifikacije.


Za povpraševanje, ponudbo ali če imate vprašanje, pošljite e-mail na naslov: info@mave.si ali pokličite številko 041 884 124 in z veseljem vam bomo pomagali.

Sorodni izdelki

IZ NAŠEGA BLOGA

Okt
27
2023
Etuiji za kartice, jojo obeski in drugi dodatki za lažjo registracijo delovnega časa v vašem podjetju
Skladno z spremembami zakona na področju evidenc delovnega časa so številni ponudniki programskih rešitev že prilagodili svoje produkte, da omogočajo elektronsko spremljanje prisotnosti, v podjetju Mave d.o.o. pa vam pomagamo z dobavo etuijev za zaščito kartic, jojo obeski z izvlečno vrvico, ki omogočajo enostavno prislanjanje kartic k čitalnikom ter s potiskanimi ovratnimi trakovi in številnimi drugimi dodatki.
Beri dalje
Okt
09
2023
Katere NFC čitalnike se najpogosteje uporablja za razvoj informacijskih rešitev z NFC tehnologijo?
NFC (Near Field Communication) tehnologija se uporablja v različnih informacijskih rešitvah, vključno z mobilnimi aplikacijami, namiznimi programi in vgrajenimi sistemskimi rešitvami.
Omogoča brezstično komunikacijo med napravami, ki so opremljene z NFC čipi, le ta pa  poteka na kratkih razdaljah, običajno do nekaj centimetrov.

Ko izbiramo primerni NFC čitalnik moramo upoštevati katero NFC funkcionalnost želimo doseči s čitalnikom,  združljivost z operacijskim sistemom, podprte standarde, robustnost zasnove, ceno…
Beri dalje
Apr
24
2023
Priporočila za učinkovitejšo uporabo pametne ključavnice Nuki in dodatnih modulov
Pametna ključavnica Nuki Smart Lock je inovativna naprava, ki se namesti na notranjo stran obstoječe ključavnice od vhodnih vrat in omogoča enostavno odklepanje in zaklepanje vrat preko mobilne aplikacije, PIN kode, prstnega odtisa ali na daljavo preko interneta. 

Poleg Nuki Smart Lock ključavnice lahko za odpiranje vrat uporabite tudi čitalnik prstnih odtisov,  tipkovnico za PIN kodo in ostale elemente, ki delujejo skupaj in zagotavljajo bolj udobno in varno uporabo pametne ključavnice.
Beri dalje
Mar
24
2023
Digitalno podpisovanje dokumentov z elektronsko osebno izkaznico in brezplačnim programom Adobe Reader
Ena od možnosti uporabe nove elektronske osebne izkaznice (eOI) je tudi digitalno podpisovanje dokumentov. Z njo lahko podpišete različne elektronske dokumente, kot so vloge za kredit, subvencije, prijave na razpise, pogodbe, račune, potrdila, dovoljenja, odločbe itd. V tem primeru podpišemo dokument kar preko računalnika in ga ni potrebno natisniti in poslati po pošti. 

Za digitalno podpisovanje potrebujete elektronsko osebno izkaznico (eOI), primeren bralnik pametnih kartic ter programsko opremo, ki omogoča uporabo digitalnih certifikatov za podpisovanje PDF dokumentov, kot je na primer brezplačni program Adobe Acrobat Reader. 

V nadaljevanju opisujemo postopek za digitalno podpisovanje dokumentov z eOI ter programom Adobe Reader in prednosti digitalnega podpisovanja.
Beri dalje

AAA
BONITETA

 

10+ LET
POSLOVANJA1000 +
REDNIH STRANK

 

POMOČ IN
SVETOVANJE

 

100% VAREN
NAKUP

 
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?