5 primerov vsakdanje uporabe NFC tehnologije

Uporaba NFC tehnologije

25. Februar 2016
NFC tehnologijo je mogoče uporabiti v številnih aplikacijah - v kombinaciji z osebnimi računalniki, v sistemih za kontrolo dostopa, za varno povezavo dneh naprav, kot elektronski ključ, za plačevanje blaga in storitev, vozovnice, vstopnice, pametne plakate, označevanje predmetov, v trženju ter doma...

Kaj sploh potrebujete
 
1. NFC telefon
Večina novejših telefonov podpira NFC, z izjemo iPhona. Če niste prepričani ali vaš telefon podpira NFC, to lahko preverite tukaj.
2. NFC tag (nalepka, obesek, kartica, zapestnica ipd.)
NFC tag-i (oznake) so lahko v različnih oblikah in z različnimi NFC čipi, zato dobro premislite kakšen NFC tag in čip sta primerna za vas. NFC produkte lahko preverite tukaj.
3. Aplikacijo za zapisovanje podatkov na NFC tag
NFC aplikacije so različno zahtevne in omogočajo zelo različne možnosti uporabe, zato poiščite sebi najbolj primerno. NFC aplikacijo lahko izberete tukaj.
 
Vsi, ki še ne veste kako se sploh zapisuje na NFC tag, naj omenimo, da za uspešen zapis najprej vklopite WiFi in NFC, odprite izbrano NFC aplikacijo in približajte hrbtni del telefona NFC Tag-u. Običajno se je potrebno s telefonom dotakniti Tag-a, drugače ne deluje. V primeru, da se nič ne zgodi odstranite morebitni etui. Pozorni bodite tudi na to, da se vam zaslon ne ugasne/zaklene, ker v tem primeru NFC ne bo deloval. Priporočamo tudi, da si pred začetkom zapisovanja pogledate kakšen video na Youtubu.

Primeri uporabe NFC tehnologije

1. Pokličite ljubo osebo
 

Zakaj bi brskali po imeniku, če lahko preprosto približate telefon NFC kartici in že kličete želeno osebo. Prav tako lahko npr. NFC nalepke nalepite na hrbtne strani slik bližnjih oseb ter se jih samo dotaknete in že kličete.
 
2. Na daljavo vklopite računalnik
 

Predstavljajte si, da pridete domov, se dotaknete NFC Tag-a in še preden stopite do računalnika, vas ta že čaka prižgan. Krajša navodila, kako to naredite, najdete tukaj. Zadevo smo preverili in deluje, priporočamo le, da se tega lotijo malo bolj napredni uporabniki.  
 
3. Naredite si pametno poslovno vizitko
 

Na konferencah, sejmih in drugih poslovnih dogodkih se običajno izmenjuje poslovne vizitke s potencialnimi kupci ali poslovnimi partnerji in pogosto se dogaja, da se le-te izgubijo oz. založijo ali pa vam preprosto zmanjka vizitk. Zakaj si zatorej ne bi ustvarili NFC vizitke po standardu vCard, ki samodejno ponudi vpis novega stika v imenik? Na NFC kartico ali drug NFC Tag preprosto zapišite svoje podatke in že ste pripravljeni na izmenjavo kontaktov. Paziti morate le na to, da vaš NFC čip vsebuje dovolj spomina, zato priporočamo uporabo čipa NTAG216.
 
4. Delite z izbranimi osebami vašo spletno stran
 

Na NFC kartico preprosto zapišite povezavo do vaše spletne strani in jo delite z izbrano osebo na preprost način. Tako lahko delite povezavo na enostaven način ali omogočite dostop do določene vsebine samo želenim osebam. 
 
5. V avtomobilu
 

Preden začnete pot, preprosto z enim dotikom preverite stanje na cesti. Uporabite NFC nalepko za hitro povezavo do najljubše spletne strani z aktualnimi podatki o stanju na cesti.

Imate zaskrbljeno mamo, kateri morate vedno pošiljati sporočila, da ste srečno prispeli na cilj? Uporabite NFC Tag in pošljite sporočilo, brez zamudnega tipkanja.

 
NFC tehnologija še nikoli ni bila tako dostopna posameznikom, zato le izkoristite NFC aplikacije in NFC Tag-e ter si avtomatizirajte vsakdanja opravila.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki