iPhone zna odpreti tudi url povezavo iz poljubne NFC nalepke

Test delovanja NFC nalepk na iPhone X

11. November 2017
Končno sem testiral branje NFC nalepk s čipom NTAG213 in drugimi na iPhone X in sem bil pozitivno presenečen.

iPhone zna odpreti url povezavo iz standardno zakodirane NFC nalepke, kot jo zakodira Android telefon z uporabo aplikacije NFC Tools. To dejstvo me je pozitivno presenetilo, saj sem misli, da bo Apple bral NFC nalepke, ki so zakodirane izključno po kakšnem NFC standardu za Apple, ampak temu ni tako.

Ko sem na iPhone X prebrskal katere aplikacije mi prikaže pod besedo NFC, sem celo našel dobro poznane aplikacije kot so NFC Tools, NXP tag info in druge...

NFC Tools, ki ga uporabljam najpogosteje na Androidu za kodiranje NFC nalepk, na iPhonu še nima možnosti pisanja oz. kodiranja nalepk. Predhodno zakodirane nalepke pa zna le prebrati in to na kar lepi razdalji 3-5 cm. 

Sposobnost branja NFC nalepk je sicer vezana predvsem na NFC čitalanik v sami napravi in ni vezana na aplikacijo. iPhone X ima čitalnik na zgornjem delu zadnje strani in tam bere najbolje in najhitreje.
 
Opazil sem, da imajo številne iOS aplikacije vgrajen tudi NFC čitalec. Celo popularni QR code scanner ima funkcijo branja NFC in ko prislonimo zakodirano NFC nalepko in pritisnemo Scan NFC, jo prebere in odpre zakodirano url povezavo ali celo Youtube video in druge povezave.

Ko sem namestil aplikacijo NXP Taginfo sem bil presenečen, da sem videl UID čipa, čeprav  je Apple napovedoval, da ne bo dovolil njegove uporabe ali branja, zaradi varnostnega vidika. 

Torej dve razliki med NFC na Androidu in iOSu, ki sta bili potrjeni s testiranjem sta naslednji:
- iOS ne podpira pisanja oz. kodiranja NFC čipov in to je potrebno narediti z drugo napravo
- za branje NFC nalepk na iOS ni dovolj, da napravo odklenemo ampak moramo sprožiti scanner  

Ker je za uporabnike in razvijalce aplikacij z NFC na iOS še vedno zelo dinamično obdobje, bom zadevo še naprej spremljal in poročal o novostih in ugotovitvah.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki