Preverite katera rešitev je primerna za vaše potrebe

Kontrola dostopa s čipi, prstnimi odtisi, PIN kodo

10. Avgust 2020
Na trgu je na razpolago veliko različnih naprav za kontrolo dostopa, ki se med seboj zelo razlikujejo po ceni in po načinu delovanja. Ene naprave uporabljajo za identifikacijo pametne kartice, druge PIN kodo, tretje prstni odtis...

Najcenejše kontrole dostopa tvori ena sama naprava, ki vsebuje:
-    kontroler z vgrajeno programsko opremo za upravljanje uporabnikov
-    mehanizem za identifikacijo uporabnikov (RFID čitalnik, čitalnik prstnih odtisov, tipkovnico za PIN kodo.
-    Rele za odpiranje vrat

Te naprave se namesti na steno ali na okvir od vhodnih vrat in po uspešni avtentifikaciji uporabnika se za določen interval aktivira rele s katerim odpiramo elektromagnetno ključavnico.

Za dodajanje uporabnikov je potrebno h kontroli dostopa prisloniti Admin kartico, nato RFID obeske in na koncu zaključiti vnos s ponovno prislonitvijo Admin kartice. Brisanje uporabnikov je možno po podobnem preprostem postopku z Delete kartico in ročnim vpisom kode čipa, ki ga želimo odstraniti.

Ena od glavnih razlik med kontrolami dostopa je način upravljanja uporabnikov in možnosti za prenos baze uporabnikov ter zgodovine obiskov. Če želimo nizkocenovni sistem za odpiranje vrat nadgraditi še z eno kontrolo dostopa, je potrebno iste uporabnike ročno prenesti tudi na drugo kontrolo dostopa, saj ima vsaka naprava svojo bazo uporabnikov. 

Pri najcenejših kontrolah dostopa so te možnosti zelo omejene. Ene naprave ne omogočajo prenosa uporabnikov, druge omogočajo prenos z USB ključki, bolj sofisticirane in posledično dražje kontrole dostopa pa je mogoče povezati na LAN omrežje ali WiFi in upravljati uporabnike na daljavo. Zgodovina obiska se pri najcenejših kontrolah dostopa običajno ne beleži in je ni možno izvoziti. 

Če je kontrola dostopa v eni sami napravi in če je le ta nameščena na zunanji strani vhoda, jo lahko nepridipravi izruvajo iz stene in dostopajo do kablov za odpiranje vrat. Zato je priporočljivo, da se tovrstne naprave uporablja za kontrolo dostopa v notranjih prostorih, kot so vrata skladišča, vstop strežniško sobo ali omaro, za vstop v stranišča, ki so namenjena le uslužbencem ter za kontrolo dostopa v prostorih, ki so dodatno varovani z alarmom. Nekatere naprave vsebujejo tudi senzorj, ki zazna poskus manipulacije in sproži signal, ki se ga poveže na alarmni sistem. 

Dražji sistemi za kontrolo dostopa imajo čitalnike ločene od kontrolerja. Čitalniki so nameščeni zunaj, kontroler z releji za odpiranje vrat pa na notranji strani objekta. Povezava je le podatkovni kabel in z manipulacijo le tega ni možno odpreti vrat.

Razdalja branja RFID čipov v nizkocenovnih naprav za kontrolo dostopa je 1-10 cm in ta razpon je enak tudi v najdražjih sistemih za kontrolo dostopa, ki deluejo na frekvenci 125 kHz ali 13,56 MHz. Večjo razdaljo branja na tem frekvenčnem območju omogočajo le posebni RFID čitalniki oz. če je potrebna velika razdalja branja je potrebno preveriti rešitve iz drugega frekvenčnega območja (UHF sisteme).

Za odpiranje vrat je možno izbrati RFID ali NFC kartice, obeske, nalepke, zapestnice... Prednost uporabe 125 kHz čipov je ta, da je možno nalepiti RFID nalepko za odpiranje vrat tudi pod ovitek mobilnega telefona, saj se ne tepe s NFC čitalniki, ki jih imajo sodobni mobilni telefoni, pomankljivost pa je ta, da je standardne read-only 125 kHz čipe možno kopirati. Prednost uporabe RFID medijev na frekvenci 13,56 MHz je višja varnost pred kopiranjem. 

Čeprav imajo novi mobilni telefoni NFC čitalnike, jih brez posebnih aplikacij ni možno uporabiti za odpiranje vrat, saj ne morejo simulirati RFID kartice.  
 
Tudi najcenejše kontrole dostopa lahko vsebujejo čitalnike prstnih odtisov, ki so po delovanju primerljivi s čitalniki prstnih odtisov v dražjih rešitvah.

Odpiranje vrat z Bluetooth tehnologijo omogočajo pametne kljuke in naprednejše rešitve za kontrolo dostopa.

Glavna prednost nizkocenovnih naprav za kontrolo dostopa je nizka cena in le to nam omogoča masovno uporabo tovrstnih rešitev tudi doma in v projektih, ki ne prenesejo velikih finančnih investicij.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki