3 praktični primeri za boljše razumevanje in lažjo odločitev

Kako izbrati primerno napravo za elektronsko odklepanje domačih vrat

05. Maj 2021
Ponudba elektronskih naprav za odklepanje vrat in kontrolo dostopa je iz dneva v dan večja in izbira najprimernejših naprav je zelo zahtevna naloga.

Najprej moramo premisliti kateri način elektronskega odklepanja bi nam najbolj koristil in kako bomo novi sistem uporabljali. Potem moramo preveriti obstoječe stanje, torej tip vrat, način odklepanja in zaklepanja, bližino inštalacij, način odpiranja in na koncu moramo upoštevati še cenovne omejitve.

Nizka cena čitalnikov in drugih komponent sistema za kontrolo dostopa ni zagotovilo za cenovno ugoden sistem, saj lahko pride rešitev z uporabo poceni komponent po opravljeni montaži in nakupu potrebnih dodatkov dražja, kot na rešitev z uporabo dražjih naprav, ki delujejo brezžično in ne zahtevajo dodatnih inštalacij.

Poglejmo si 3 praktične primere za boljše razumevanje in lažjo izbiro primernega sistema za odpiranje ali odklepanje domačih vrat...


1. Rešitev za elektronsko odklepanje notranjih vrat v večstanovanjski hiši 

Primer: Večstanovanjska hiša s skupnim vhodom (ista družina ali zaupanjavredni sosedje). Skupni vhod in skupni predprostor, več vhodov v stanovanja, skupno klet, shrambe... 

Predlog rešitve: V tem primeru predlagamo uporabo več samostojnih naprav za kontrolo dostopa s prstnim odtisom.

Varovano, domače okolje nam omogoča uporabo cenovno ugodnejših naprav in izbrane naprave so primerne, ker omogočajo hitri vstop, v primeru uporabe prstnega odtisa imamo ključ vedno s seboj in uporaba je tako preprosta, da lahko vrata odklepajo tudi otroci.

Na vratih je potrebno zamenjati zunanje kljuke z bunkami, v okvirje vrat vgraditi elektronske ključavnice – odmikače, ki po uspešni identifikaciji prstnih odtisov sprostijo zapah in omogočijo, da lahko vrata porinemo in vstopimo.  

V primeru take rešitve ostane cilindrična ključavnica nespremenjena in obdržimo možnost odklepanja in zaklepanja vrat z navadnim ključem. 

Za ta namen lahko uporabite tudi naše druge samostojne naprave za kontrolo dostopa, ki identificirajo uporabnike s pomočjo PIN kode ali RFID čipa (v obesku, kartici, nalepki...). 


Cenovni rang rešitve: 250 € + montaža


2. Elektronski sistem za odklepanje vhodnih vrat od stanovanja v bloku, ki je primeren tudi za otroke in starostnike in omogoča odklepanje na daljavo, iz poljubne lokacije

Primer: Stanovanje v bloku s protivlomnimi vrati in varno cilindrično ključavnico. Želja po uporabi elektronskega sistema za odklepanje vrat, ki je primeren tudi za otroke in starostnike, možnost odklepanja vrat na daljavo.

Predlog rešitve:  Vgradnja pametne ključavnice Nuki Smart Lock 2.0, ki se namesti na obstoječi cilinder, na notranji strani vrat.

Nuki je brezžični elektromotorni mehanizem in vrti ključ, ki ga namestimo na notranji strani vrat. Napaja se z baterijami. Ta mehanizem lahko sprožimo z različimi moduli, kot so čitalnik prstnih odtisov, pametni obesek z gumbom, PIN tipkovnica ali preko mobilne aplikacije. Vsi ti moduli so brezžični in ne zahtevajo dodatnih inštalacij.

Prednost uporabe čitalnika prstnih odtisov je ta, da imamo svoj ključ vedno s seboj in dostop lahko omogočimo tudi majhnim otrokom, ki bi navadni ključ lahko izgubili. Prednost uporabe Pametnega obeska z gumbom je ta, da je intuitiven za uporabo tudi starejšim osebam in vrata se odklenejo ali zaklenjejo z enostavnim pritiskom na gumb. PIN tipkovnica je primerna, če imamo veliko gostov in jim lahko dodelimo PIN kode z določenim časom veljavnosti.

Za uporabo te rešitve je potrebno namestiti mobilno aplikacijo na svoj pametni telefon, saj z njo dodajamo uporabnike, vidimo stanje baterije ali odklepamo vrata. Če smo v bližini vrat (razdalja do 5 m), deluje aplikacija preko Bluetooth tehnologije, ča pa želimo vrata odkleniti iz poljubne lokacije (naprimer trgovine) potrebujemo še vmesnik Nuki Bridge, ki varno poveže pametno ključavnico na internet. 

Da bi ohranili možnost odklepanja z navadnim ključem, lahko obstoječo cilindrično ključavnico zamenjamo s tako, ki omogoča, da sta istočasno vsetavljena dva ključa, torej iz notranje in zunanje strani.

Cenovni rang rešitve: 590 € + montaža

3. Preprosta rešitev za omejitev vstopa v shrambo na skupnem hodniku, z uporabo pametne kljuke  

Primer:  Potreba po omejitvi dostopa do shrambe iz skupnega hodnika v večstanovanjski hiši. Lesena vrata z navadno kljuko in standardno cilindrično ključavnico. V bližini ni električne inštalacije, interneta in drugih elementov, ki jih zahtevajo drugi sistemi za kontrolo dostopa. 

Predlog rešitve: Zamenjava navadne kljuke s pametno kljuko, ki omogoča odpiranje vrat le registriranim osebam.

Pametna kljuka je sestavljena iz dveh podobnih delov v obliki cilindra. Zunanji del vsebuje elektroniko s čitalcem prstnih odtisov, čitalcem RFID čipov in zaslonom na dotik za vpis PIN-a, notranji del pa vsebuje baterije.

Princip delovanja temelji na tem, da se kljuka aktivira le ko jo zavrti registrirana oseba, sicer se vrti v prazno. Za vstop torej prislonimo prst, čez približno eno sekundo zaslišimo zvok, ki nam sporoča, da se je kljuka aktivirala in jo lahko zavrtimo ter vstopimo. Kljuko na notranji strani lahko vedno zavrtimo in odpremo vrata.

Za montažo pametne kljuke je dovolj, če obstoječo kljuko snamemo, zvrtamo dve luknji (s šablono) in pritrdimo novo pametno kljuko. Luknji za pritrditev pametne kljuke se nahajata na enakem mestu kot so luknje na standardnih ključavničnih vložkih. Skozi ti luknji prideta vijaka, ki povezujeta zunanji del pametne ključavnice z notranjim.

Ključavniški vložek s ključavnico ostane nespremenjen in tudi po namestitvi pametne kljuke ostane možnost zaklepanja ali odpiranje vrat tudi z navadnim ključem.

Cenovni rang rešitve: 170 € + montaža

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.

Strokovni članki

Vsi članki