Alternativne rešitve za odpiranje vrat z mobitelom

Ali lahko mobilni telefon simulira ali skopira RFID ali NFC čip?

16. September 2020
Številni kupci nas sprašujejo, če lahko telefon, ki ima NFC tehnologijo simulira čip v kartici in če lahko s telefonom skopirajo vsebino kartice in uporabljajo telefon namesto kartice, a zadeva je žal malo bolj kompleksna kot se zdi na prvi pogled... 

V praksi je tako, da običajni NFC telefon ne more simulirati NFC čipa in torej ni možno posneti naprimer vsebine bančne kartice in na ta način plačevati z mobilnim telefonom ali skopirati kartice za odpiranje vrat in za odpiranje uporabljati mobilni telefon.

Aplikacije, ki omogočajo uporabo NFC telefona za plačevanje, odpiranje vrat, ipd. uporabljajo telefon in posebni NFC čitalnik, ki omogoča Peer to Peer komunikacijo. V tem primeru telefon in čitalnik dinamično komunicirata, na mobilnem telefonu pa mora biti nameščena posebna namenska aplikacija.

Alternativno rešitev tega izziva predstavlja uporaba priročnih RFID ali NFC nalepk, ki jih lahko nalepimo na mobilni telefon in z njimi odpiramo vrata ali jih uporabljamo za druge namene.  Te morajo vsebovati čip, ki ga podpira obstoječi sistem in moramo imeti možnost vpisa oz. prijave teh novih nalepk v sistem.

Tudi v primeru uporabe NFC nalepk ne moremo skopirati vsebine nekega drugega medija, kot je obstoječa kartica ali obesek. Programi kot so NFC Tools omogočajo kopiranje vsebine spomina v čipu in so uporabni, če moramo skopirati ali vpisati nek spletni naslov, niso pa namenjene kopiranju edinstvene identifikacijske številke (UID), ki jo številni sistemi uporabljajo kot identifikator določenega uporabnika.

Izjema je pri 125 kHz tehnologiji, kjer je možno s posebno napravo prekopirati UID številko čipov, kot so EM4200 in TK4100 v čip T5577 in le ta se potem obnaša kot izvorna kartica.      

Pri nameščanju NFC nalepk na mobilni telefon moramo paziti, da je NFC nalepka dovolj odmaknjena od mobitelove NFC antene in da je le ta ne zazna. Za uporabo na mobilnih telefonih priporočamo tanke NFC nalepke z zaščito za na kovino. Posebni zaščitni sloj bo preprečil motnje, ki jih povzroča kovina v bateriji ali ohišju, da je nalepka tanka pa nam omogoča uporabo tudi pod telefonskim ovitkom. 

Če uporabljamo NFC nalepko na NFC telefonu moramo vedeti tudi to, da lahko moti delovanje drugih sistemov. Naprimer, če uporabljamo telefon za plačevanje moramo paziti, da ne bo POS terminal prebral NFC nalepko namesto NFC telefona. 

Če na telefon nalepimo 125 kHz nalepko je zadeva malo bolj preprosta, saj 125 kHz tehnologija ni tako občutljiva na motnje zaradi kovine kot NFC in 125 kHz čip se ne bo "tepel" z NFC čipom mobilnega telefona. Za ta namen predlagamo uporabo tankih plastičnih nalepk z 125 kHz čipom. 

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.

Strokovni članki

Vsi članki