Katere velikosti in oblike RFID anten so najprimernejše za RFID medije

Ali velikost antene RFID medijev vpliva na razdaljo branja?

22. Avgust 2019
Vsak RFID medij vsebuje RFID čip in anteno. RFID kartice s 13, 56 MHz čipi (Mifare, NFC, ipd) običajno vsebujejo pravokotno anteno, ki meri 76 x 45 mm in poteka cca 3-5 mm od roba kartice. Razdalja branja s tipičnim čitalcem je 3-5 cm. Večja antena ne poveča razdalje branja in jo v nekaterih primerih celo zmanjša... 

V primeru izbire manjše antene, je do velikosti 25 mm sprememba v razdalji branja minimalna, pri antenah manjših od premera 25 mm pa so razlike večje. Opazili smo, da nekateri mobilni telefoni z NFC berejo slabše tudi medije z večjo anteno od 76 x 45 mm mm. Iz tega sledi, da je priporočljiva velikost RFID anten nekje med 25 mm in 76 x 45 mm. 
 
Antene velikosti cca. 76 x 45 mm nudijo hitro in zanesljivo branje v večjem radiju od centra čipa in omogočajo dobro delovanje, tudi če prislonimo iz strani le del kartice. V primeru manjših anten je potrebno prisloniti kartico ali nalepko natančneje na čitalec.

Primera nalepke z anteno veliko cca. 76 x 45 mm se nahajata na spodnji povezavi: 
https://www.mave.si/rfid-in-nfc-mediji/prozorna-nfc-nalepka-v-velikosti-bancne-kartice.html
https://www.mave.si/rfid-in-nfc-mediji/tanka-rfid-nalepka-dimenzije-86x54-mm-s-cipom-f08-13-56-mhz-.html
 
Drugi dejavnik, ki vpliva na razdaljo branja je čitalnik. Običajni RFID čitalci, ki delujejo na frekvenci 125 kHz in 13,56 MHz berejo čipe na razdalji 3-10 cm. Obstajajo tudi posebne izvedbe čitalcev iz tega frekvenčnega območja ampak so cenovno manj ugodni in zelo redki.
 
V primeru potrebe po daljši razdalji branja je smisela uporaba UHF medijev, ki delujejo na frekvenci 860~960 MHz in razdalja branja sega tudi do 5 m in več. Pri UHF čitalcih se da nastaviti jakost oddajnika in s tem omejiti branje na želeno razdaljo.

V primeru dodatnih vprašanj smo na razpolago na info@mave.si ali na 041 884 124.
 

Strokovni članki

Vsi članki